Verzuimscan

Met de Verzuimscan krijgt u praktische tips specifiek voor uw bedrijf of organisatie om het verzuim terug te dringen en de verzuimpreventie te versterken

In bijna 70% van de ziekmeldingen is geen sprake van een medische oorzaak.

Lijdt uw organisatie aan personeelsverloop en oplopend ziekteverzuim, maar heeft u geen scherp beeld over de mogelijke oorzaken? Gelukkig helpt onze verzuimscan u in de juiste richting om uw bedrijf weer op de rit te krijgen. 

Waarom een Verzuimscan?

Met de Verzuimscan brengen wij de mogelijke oorzaken van het verzuim in uw organisatie in kaart. De Verzuimscan kan vervolgens als uitstekende basis dienen voor maatregelen om verzuim terug te dringen en de verzuimpreventie te versterken. In bijna 70% van de ziekmeldingen is geen sprake van een medische oorzaak. Daarom is het belangrijk om bij een hoog verzuim erachter te komen of er sprake is van een hoge werkdruk, conflicten of andere arbeidsgerelateerde problemen. Of juist van persoonlijke problemen die niets met het werk te maken hebben. De Verzuimscan stelt ons in staat om specifiek voor uw bedrijf of organisatie verschillende mogelijkheden voor interventies in kaart te brengen.

  • Gerichte aanpak om snel het verzuim terug te dringen
  • Terugdringen van langdurig verzuim
  • Kostenbesparing
  • Gelukkige en productieve werknemer op de werkvloer
  • Verlaagde werkdruk voor de overige collega’s die het werk niet meer hoeven over te nemen

Wat is de Verzuimscan?

Deze verzuimscan is gebaseerd op het gedragsmodel rondom verzuim. In het kort behelst dit model dat hoe lager de verzuimnoodzaak is in combinatie met een hoge verzuimdrempel, het verzuim uiteindelijk lager zal zijn.

Verzuimnoodzaak

De verzuimnoodzaak wordt bepaald door enerzijds ‘Belasting’ en anderzijds ‘Belastbaarheid’. Belasting heeft betrekking op de zware fysieke of mentale aspecten van de functie op de werkvloer. Belastbaarheid heeft betrekking op het vermogen van het personeel. Hierbij spelen vitaliteit, veerkracht, motivatie, fysieke en mentale weerbaarheid een belangrijke rol. Hoe hoger de belastbaarheid, hoe lager de verzuimnoodzaak. Leidinggevenden kunnen middels goed beleid hierop sturen.

Verzuimdrempel

Het tweede deel van dit model betreft de verzuimdrempel. Die wordt bepaald door ‘Verzuimbehoefte’ en ‘Verzuimgelegenheid’. Met verzuimbehoefte wordt gerefereerd aan onder andere het gevoel van de medewerkers; in hoeverre zij zich verbonden aan het bedrijf, aan hun collega’s en aan hun werk voelen. Verzuimgelegenheid daarentegen is gebaseerd op formele afspraken en informele cultuur bij de werkgever. Een lage verzuimbehoefte en een lage verzuimgelegenheid leiden tot een hogere verzuimdrempel, men zal zich dus minder snel ziek melden.

Werkhervattingsdrempel

De werkhervattingsdrempel wordt bepaald door de mate van advies en begeleiding en de re-integratiemogelijkheden. Hoe hoger deze zullen zijn, hoe lager de werkhervattingsdrempel en hoe korter het verzuim. Op al de genoemde punten kunnen leidinggevenden sturen wanneer er een gedegen beleid is uitgestippeld dat op een doordachte Verzuimscan is gebaseerd.

 

Begin direct met de online verzuimscan

Online verzuimscan

Meer informatie over onze verzuimscan? Neem direct contact op

Online verzuimscan
quote

Het persoonlijke contact en de flexibele instelling van de mensen van MediWerk maken MediWerk een gewaardeerde en betrouwbare partner in Arbo-dienstverlening en medische ondersteuning

Seofox - Ageeth Verkooijen

Partners en accreditaties

partner
partner
partner
partner
partner