ARIE-verplichting voor werkgevers

Geschreven door Carolien Ringma, ARIE, Beleid

Gepubliceerd op 29/07/2024

Het belang van de ARIE-verplichting voor werkgevers wordt benadrukt door de ernstige lekkage van het kankerverwekkende PFAS bij Teflon fabrikant Du Pont/Chemours in Dordrecht. Kees van der Hel, voorzitter van het actiecomité tegen Chemours zei er dit over: “Chemours zorgt in feite alleen nog maar voor werkgelegenheid onder huisartsen, in ziekenhuizen en bij begrafenisondernemingen”. Het BNN/VARA programma “Zembla” onthulde dat Du Pont 30 jaar geleden al wist van de ernstige PFAS vervuiling. De aanvullende risico-inventarisatie en -evaluatie (ARIE) is dan ook een belangrijke regeling binnen het arbeidsomstandighedenbesluit, gericht op bedrijven die werken met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen. Als werkgever moet u het naleven van de ARIE-regeling uiterst serieus nemen om de gezondheid en veiligheid van uw werknemers te waarborgen.

Waarom is er een ARIE-verplichting?

De aanvullende risico-inventarisatie en -evaluatie (ARIE) is ontworpen om ernstige ongevallen met gevaarlijke stoffen te voorkomen en de gevolgen te beperken. Bedrijven die onder deze regeling vallen, hebben vergelijkbare risico’s als Seveso-inrichtingen, waarbij met grotere hoeveelheden gevaarlijke stoffen wordt gewerkt, en moeten daarom strikte veiligheidsmaatregelen treffen. Het doel is om zowel werknemers als de omgeving te beschermen tegen mogelijke rampen. 

Wanneer heeft u een ARIE-verplichting? 

Inventariseren van gevaarlijke stoffen

Inventariseer welke gevaarlijke stoffen aanwezig zijn binnen uw bedrijf (en op eventuele bijbehorende bedrijfsterreinen) en in welke hoeveelheden. Deze stoffen zijn opgenomen in bijlage i van de ARIE-regeling. Een nauwkeurige inventarisatie helpt bij het identificeren van mogelijke risico’s en het ontwikkelen van passende maatregelen om deze risico’s te beheersen. 

Evaluatie en melding

Nadat u alle gevaarlijke stoffen nauwkeurig heeft geïnventariseerd toets u of de hoeveelheden boven de drempelwaarden uitkomen. Indien dit het geval is, meldt u zich als ARIE-bedrijf bij de Nederlandse Arbeidsinspectie

Deze melding is essentieel voor de naleving van de wetgeving en helpt de inspectie om toezicht te houden op de naleving van de veiligheidsmaatregelen. Melden kan op de Nederlandse Arbeidsinspectie portal. U dient eerst een account aan te maken.

Heeft u meerdere vestigingen of heeft u meerdere bedrijven? U dient dan na te gaan welke vestigingen of bedrijven ARIE-plichtig zijn. Voor elke vestiging zult u een aparte melding moeten doen.

Periodieke herziening

De ARIE moet minimaal eens per 5 jaar worden geëvalueerd en bijgewerkt. Dit zorgt ervoor dat de inventarisatie en de maatregelen up-to-date blijven en aansluiten bij eventuele veranderingen in de bedrijfsactiviteiten of de wetgeving. Regelmatige herziening draagt bij aan een continue verbetering van de veiligheid op de werkplek.

ARIE in bedrijf

Stel u bent als bedrijf actief in de chemische sector en u werkt met verschillende gevaarlijke stoffen zoals per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) die u in flinke hoeveelheden heeft opgeslagen. Wat is de eerste stap die u gaat nemen? U start met een grondige inventarisatie en ontdekt dat bepaalde stoffen boven de drempelwaarden uitkomen.

U zult nu een aangepaste risico inventarisatie -en evaluatie(ARIE) moeten uitvoeren:

  • inventarisatie van de gevaren en welke maatregelen zijn er om risico’s te beperken?
  • evaluatie van de risico’s, hoe groot zijn deze?
  • Plan van aanpak; welke maatregelen zijn nodig om de risico’s te minimaliseren en op welk moment moeten deze worden uitgevoerd?

Als bedrijf moet u een veiligheidsbeheerssysteem invoeren waarbij u:

  • een aantal relevante bedrijfsongeval-scenario’s moet opstellen; 
  • naburige bedrijven en omwonenden op de hoogte brengt vanwege mogelijke gevolgen bij een ongeval; 
  • een noodplan maakt mochten onverhoopt toch ongevallen met gevaarlijke stoffen plaatsvinden.

Door de ARIE-regeling uit te voeren, heeft u als bedrijf naast een gedetailleerd plan om risico’s te minimaliseren, ook maatregelen getroffen zoals:

  • verbeterde opslagfaciliteiten voor gevaarlijke stoffen;
  • regelmatige training van uw werknemers. 

Dankzij deze maatregelen kunt u ernstige incidenten voorkomen en voldoet u aan “best practices” in de industrie. 

Inspectie ARIE-verplichting

ARIE-inspecties worden uitgevoerd door de Nederlandse Arbeidsinspectie en zijn vergelijkbaar met Seveso-inspecties, maar overwegend minder tijdsintensief. De inspecteurs beoordelen de risico’s en de genomen maatregelen om zware ongevallen te voorkomen. Tijdens een inspectie worden de volgende zaken nauwkeurig bekeken: 

  • inventarisatierapporten;
  • evaluatie; 
  • veiligheidsmaatregelen. 

Een goede voorbereiding op deze inspecties kan helpen de benodigde tijd voor de inspectie te verkorten en bijdragen aan een positieve beoordeling.

Seveso-inspecties

Bij Seveso bedrijven (vernoemd naar de Italiaanse stad Seveso waarin juli 1976 een ernstige ramp gebeurde met giftig gas(TCDD/Dioxine)) ligt de nadruk op het veiligheidsbeheerssysteem. De Nederlandse Arbeidsinspectie toetst niet alleen of het veiligheidssysteem goed beschreven is, maar gaat ook na of:

  • het in concrete situaties werkt;
  • alle benodigde maatregelen zijn getroffen om zware ongevallen te voorkomen en werknemers te beschermen tegen de mogelijk desastreuze gevolgen voor hun gezondheid.

Overgangstermijn

De herziene ARIE-regeling, van kracht sinds 1 januari 2023, had 2023 als overgangstermijn. vanaf 1 januari 2024 moeten alle ARIE-plichtige bedrijven volledig aan de nieuwe verplichtingen voldoen. Dit betekent dat bedrijven in 2023 de tijd hadden om zich aan te passen aan de nieuwe eisen en hun procedures op orde te brengen. Het niet naleven van deze verplichtingen kan leiden tot boetes en andere sancties, dus het is van groot belang om tijdig te handelen. We zetten voor u de belangrijkste wijzigingen op een rij, u dient:

  • het preventiebeleid voor zware ongevallen te beschrijven en vast te leggen;
  • gevaren en risico’s van zware ongevallen met gevaarlijke stoffen te inventariseren en te evalueren;
  • voor installaties waarbij u de grootste risico’s inschat een scenariobeschrijving op te stellen;
  • een veiligheidsbeheerssysteem(VBS) op te stellen en in te voeren;
  • een intern noodplan op te stellen.

Voordelen van ARIE-naleving

Het naleven van de ARIE-regeling helpt niet alleen bij het voorkomen van ongevallen, maar draagt ook bij aan een veilige en gezonde werkomgeving. Een goede veiligheidspraktijk verhoogt het welzijn en de productiviteit van uw werknemers. Daarnaast kan het naleven van de regelgeving uw bedrijf een positieve reputatie bezorgen en vertrouwen opbouwen bij zowel werknemers als klanten. Hier zijn enkele voordelen op een rij:

  • Preventie van ongevallen: door potentiële risico’s te identificeren en te beheren, vermindert u de kans op ernstige incidenten.
  • Gezondheid en veiligheid van werknemers: een veilige werkomgeving draagt bij aan de fysieke en mentale gezondheid van uw werknemers, wat leidt tot minder ziekteverzuim en hogere productiviteit.
  • Reputatiebeheer: bedrijven die de arie-regeling naleven, worden vaak gezien als verantwoordelijke en betrouwbare werkgevers.
  • Compliance en vermijding van sancties: door aan de wettelijke eisen te voldoen, vermijdt u boetes en juridische problemen.
  • Verhoogd werknemers-vertrouwen: werknemers voelen zich veiliger en gewaardeerd, wat hun betrokkenheid en loyaliteit aan het bedrijf vergroot.

Lees in ons blog meer over hoe gezondheid en veiligheid op de werkvloer cruciaal zijn voor minder verzuim en een hogere productiviteit. 

Conclusie

Het naleven van de ARIE-regeling is van cruciaal belang voor bedrijven die werken met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen. Door een grondige inventarisatie, regelmatige evaluaties en het implementeren van strikte veiligheidsmaatregelen, kunnen bedrijven ernstige ongevallen voorkomen en een veilige werkomgeving creëren. Dit is niet alleen ter bescherming van de werknemers, maar ook ter bevordering van de productiviteit en de reputatie van het bedrijf.

Takeaways

  • Zorg voor een gedetailleerde inventarisatie van alle gevaarlijke stoffen en houd deze up-to-date.
  • Voer minstens eens per vijf jaar een evaluatie en herziening van de ARIE-regeling uit.
  • Meld uw bedrijf indien de hoeveelheden gevaarlijke stoffen boven de drempelwaarden uitkomen.
  • Zorg voor passende maatregelen om risico’s te minimaliseren en de veiligheid te waarborgen.
  • Bereid u goed voor op inspecties door de Nederlandse arbeidsinspectie.
  • Realiseer de voordelen van naleving, zoals preventie van ongevallen, verbeterde werkomgeving en positieve reputatie.

Download de RI&E Checklist

Ontdek waar uw bedrijf aan moet voldoen en download deze gratis checklist.

Bekijk alle downloads

Gerelateerde berichten

Ontwikkelen van effectief ziekteverzuimbeleid voor de maakindustrie

Belang van preventieve gezondheidschecks voor werknemers in risicovolle werkomgevingen

  • Carolien Ringma
  • 18/10/2024
  • Verzuim

Innovatieve technologieën ondersteunen ziekteverzuimbeheer