Download de RI&E Checklist
Ontdek waar uw bedrijf aan moet voldoen en download deze gratis checklist.
Bekijk alle downloadsErvaren uw werknemers meer druk bij het thuiswerken? Thuiswerkers lijken weer met andere vormen van werkstress te maken dan bij medewerkers die voornamelijk op kantoor zitten. Wat doet u er aan om de werkdruk te verlagen en uw werknemers productief en gezond te houden? In dit artikel bespreken we de uitdagingen als het gaat om werkstress en thuiswerken, en welke maatregelen effectief zijn.
Thuiswerken was jaren geleden nog een uitzondering op de regel, maar inmiddels is het een belangrijke en populaire arbeidsvoorwaarde geworden. En terecht, niet alleen werknemers, maar ook werkgevers hebben hier op verschillende manieren profijt van. Volgens onderzoek wilt 42% van de werknemers graag hybride gaan werken, en 24% wil graag volledig thuis blijven werken. Wat voor effect heeft dit op de manier van werken en de werkdruk? En als het gaat om werkstress bij thuiswerken? Er worden verschillende voordelen, maar ook nadelen genoemd:
Met thuiswerken leken de uitdagingen als het gaat om werkstress te veranderen, waardoor de spanningen hoog waren. Zou het negatief uitpakken voor de toch al hoge hoeveelheid werknemers met burn-outklachten of heeft het juist onverwachte positieve gevolgen? TNO kwam met de cijfers die het bewezen: het aantal mensen met burn-out is niet gestegen. Thuiswerken lijkt de situatie dus niet verslechterd te hebben, of de mate van weerstand tegen werkstress. Het percentage is zelfs wat verminderd, wat erop wijst dat thuiswerken een positief effect kan hebben op de werkstress.
De daling van het percentage werknemers met burn-outklachten lijkt verschillende redenen te hebben. Werknemers gaven verschillende positieve gevolgen aan van de nieuwe werkplek. De mate van ervaren werkstress bij thuiswerken en bijbehorende zaken leken te verminderen:
Maar hoewel de cijfers rondom het voordeel van thuiswerken zeker niet verkeerd zijn, is het percentage werknemers met burn-outklachten nog steeds ontzettend hoog, met enorme kosten voor Nederlandse werknemers. Omdat de uitdagingen veranderen met thuiswerken is het daarom belangrijk opnieuw te kijken naar uw beleid als het gaat om het beperken en voorkomen van werkstress bij thuiswerken. We behandelen een aantal risico’s en oplossingen hieronder.
Allereerst is het belangrijk te weten wat uw verantwoordelijkheden vanuit de Arbowet zijn als het gaat om werkstress en werkdruk. U bent namelijk volgens de wet verplicht een beleid te voeren dat zich ook richt op het beperken of voorkomen van een te hoge psychosociale arbeidsbelasting, oftewel PSA. Psychosociale arbeidsbelasting kan zich vormen als een hoge werkdruk en werkstress bij thuiswerken, maar ook ongewenste omgangsvormen. Maar hoe dit eruit ziet bij thuiswerken, is vaak anders dan bij werknemers die voornamelijk op kantoor zijn. Een aantal noodzakelijke maatregelen omtrent PSA:
Mist uw personeel de gezamenlijke lunches en gesprekken bij de koffieautomaat? In 2020 kwam volgens CBS 1 op de 5 werknemers hun collega’s niet of nauwelijks tegen. Het gebrek aan sociale contacten wordt genoemd als een van de grootste nadelen en kan ook een reden zijn voor meer werkstress bij thuiswerken. Thuiswerkers voelden zich over het algemeen wat minder tevreden met hun werk en minder verbonden met hun collega’s en organisatie. Dit risico kan verholpen worden door het stimuleren van meer onderling contact. Een aantal manieren om dit te doen:
Een van de belangrijkste risico’s bij thuiswerken en werkstress is de vervagende scheiding tussen werk en privé. Vaak wordt bijvoorbeeld genoemd dat het moeilijk kan zijn het werk los te laten wanneer men thuis werkt. Niet alleen omdat uw werknemer op dezelfde plek werkt en leeft, maar ook omdat het in de huidige tijd mogelijk is ten alle tijden en waar iemand ook is, bezig te zijn met werk. Werkmails, werktelefoontjes, vergaderingen, laptops en andere portable hardware om te werken is de normale stand van zaken. Met het oog op de digitalisatie van de maatschappij is het belangrijk dat de privétijd van werknemers bewaakt wordt. Herstellen na werk is namelijk essentieel om te voorkomen dat iemand een te hoge werkstress ervaart en burn-out klachten krijgt. Wat voor maatregelen kunt u als werkgever nemen om de scheiding tussen werk/privé stricter te maken:
Met het wegvallen van de reistijd naar kantoor kan het zijn dat werknemers hun dagelijkse fietsritje missen. Wanneer werknemers veel sedentair werk doen, ook gekoppeld met beeldschermwerk, kan dat al best een verschil uitmaken voor de hoeveelheid beweging dat iemand dagelijks heeft. Daarom kan het belangrijk zijn een goede gezondheid te stimuleren door een actievere leefwijze te volgen. De focus hierop komt ook naar voren in een vitaliteitsbeleid. Beleid gericht op vitaliteit is bewezen effectief: 27% minder ziekteverzuim, 18% meer productiviteit en 12% meer klantengroei. Het gaat hier om een balans tussen voeding, beweging, ontspanning, veerkracht en zelfvertrouwen. En dit is ontzettend belangrijk om wat verlichting te geven op werk: met een goed welzijn is de weerstand vele malen hoger tegen werkstress bij thuiswerken. Maar hoe is het mogelijk dit bij thuiswerken na te streven als u ook nog eens minder zicht op uw werknemers heeft? Een aantal tips:
Ontdek waar uw bedrijf aan moet voldoen en download deze gratis checklist.
Bekijk alle downloadsOntwikkelen van effectief ziekteverzuimbeleid voor de maakindustrie
Belang van preventieve gezondheidschecks voor werknemers in risicovolle werkomgevingen
Innovatieve technologieën ondersteunen ziekteverzuimbeheer