Uw ziekteverzuim al onder controle?
De Verzuimscan kan als uitstekende basis dienen voor maatregelen om verzuim terug te dringen.
Doe de scan!Wanneer u een arbodienst moet inschakelen hoort u vaak de termen arboarts en bedrijfsarts door elkaar gebruikt. Hoewel beide artsen grotendeels dezelfde taken kunnen verrichten is er een aanzienlijk verschil in hun opleiding en bevoegdheden. In dit artikel leest u daarom wat beide een arboarts en een bedrijfsarts doen en wat de overeenkomsten en verschillen zijn tussen heb zijn.
In Nederland hebben we maar liefst 1652 bedrijfsartsen (2019). Zij hebben nadat zij basisarts zijn geworden nog een vierjarige specialisatie gedaan op gebied van arbeid en gezondheid. Deze opleiding bestaat voor 80% uit het opdoen van praktijkervaring. Aan het eind van deze opleiding is de bedrijfsarts onder andere op de hoogte van wet- en regelgeving op gebied van arbeidsomstandigheden en gezondheidsbevordering, arbeidsongeschiktheid en verzuim. Ook weet de net afgestudeerde bedrijfsarts hoe beroepsziekten te voorkomen of beperken.
Daarna moet een bedrijfsarts zich iedere vijf jaar opnieuw registreren door aan diverse eisen te voldoen, zoals het volgen van een nascholingstraject. Een andere eis is dat de bedrijfsarts minimaal 16 uur per week aan werkzaamheden binnen zijn of haar specialisme uitvoert. Hierop wordt hij of zij ook gecontroleerd. Een bedrijfsarts is te vinden in het BIG-register, maar ook in het specialistenregister. Een bedrijfsarts kan zelfstandige zijn, maar ook in dienst zijn van een – meestal grote – organisatie. Ongeveer 70% van de bedrijfsartsen is in loondienst.
Een bedrijfsarts is basisarts. Een basisarts is iemand die de zes jaar durende studie geneeskunde heeft afgerond. Een arboarts heeft een bachelor en masteropleiding afgerond, maar geen specialisatie. Soms is een arboarts een basisarts die zich verder specialiseert tot bedrijfsarts. Een basisarts mag alleen handelingen verrichten waarvan redelijkerwijs verwacht mag worden dat hij of zij bekwaam is deze uit te voeren. Bij twijfel moet zijn supervisor ingeschakeld worden. Een arboarts is altijd in dienst van een arbodienst.
Hoewel het grootste deel van de uitvoerende taken van de bedrijfsarts gelijk is met die van een arboarts, is er ook een groot verschil. Een bedrijfsarts heeft namelijk meer bevoegdheden en delegeert daarnaast werk naar een arboarts. Een aantal zaken mag alleen de bedrijfsarts doen, zoals iemand doorverwijzen naar een andere specialist of oordelen over de arbeidsgeschiktheid of -ongeschiktheid van een werknemer.
Voor het overzicht vindt u de taken en bevoegdheden van de bedrijfsarts hier op een rijtje:
Een arboarts handelt altijd onder supervisie van een bedrijfsarts. Aan deze supervisie zijn eisen en regels verbonden. Binnen de arbodienst kan een arboarts worden ingezet om werkgevers advies te geven over maatregelen om verzuim binnen de organisatie te voorkomen. Denk hierbij aan het installeren van stabureaus, het aanbieden van gezonde lunches of het organiseren van sportactiviteiten na werktijd.
Een arboarts kan een zieke werknemer ook begeleiden tijdens verzuim en re integratie. Ook mag hij of zij een belastbaarheidsspreekuur houden, klanten bezoeken en intercollegiaal overleg plegen. Hij of zij mag zowel de werkgever als de werknemer advies geven over arbeidsomstandigheden en belastbaarheid. Ondanks dat een arboarts altijd onder de verantwoordelijkheid van de bedrijfsarts werkt, is een werkdag van een arboarts over het algemeen net zo’n gevarieerde dag.
Zo krijgt een arbo- en bedrijfsarts in het dagelijks werkleven te maken met werknemers met burn-out, RSI of angststoornissen, maar ook met zwangere vrouwen. Jonge of oude mensen, man of vrouw. Ze praten met zowel met werkgevers als werknemers. Ze gaan op werkbezoek en hebben overleg met andere deskundigen. Ze nemen bij medische onderzoeken bloed af of doen sporttests om de fitheid van medewerkers te onderzoeken. Beiden moeten belangen van werkgever en werknemer balanceren en objectief blijven. Ze kijken beiden naar de fysieke, maar ook psychosociale belastbaarheid van werknemers. Ze geven beiden organisatieadvies over verzuimbeleid, arbeidsomstandigheden en interventies. Beide artsen kijken verder dan het medische plaatje van uw werknemer, maar kijken ook naar de werk- en privésituatie. Ze richten zich op vitaliteit, gezondheid bevorderen en vasthouden van uw personeel.
Ter verduidelijking leest u hier een opsomming van de belangrijkste verschillen tussen de arboarts en de bedrijfsarts.
Er is een groeiend tekort aan bedrijfsartsen in Nederland, dus u heeft grote kans dat u vaker met een arboarts te doen gaat krijgen. Omdat de termen bedrijfsarts en arboarts gemakkelijk door elkaar gebruikt worden, zelfs soms door de overheid, kan dit tot verwarring ontstaan. Vaak worden alle artsen werkzaam bij een arbodienst arboartsen genoemd, maar dit dus klopt niet.
Het is belangrijk dat u weet met welke arts u te maken heeft, simpelweg omdat een bedrijfsarts meer bevoegdheden heeft dan een arboarts. Een arbodienst dient hier dan ook transparant over te zijn. Verder is het belangrijk om te weten dat een arboarts altijd onder supervisie staat van een bedrijfsarts. De expertise van de bedrijfsarts is dus altijd doorslaggevend bij het geven van adviezen, en het uitvoeren van onderzoeken. Als u vragen heeft over de verdeling van de taken tussen beide artsen, kunt u hier natuurlijk altijd vragen over stellen.
Bij MediWerk werken we met een team van verschillende specialismen om u bij te staan in uw arbotaken, zoals preventie, verzuimbeheersing, medische keuringen en duurzame inzetbaarheid. Zo hebben wij bedrijfsartsen, bedrijfsartsen in opleiding, re-integratieadviseurs, keuringsartsen, arbeidsdeskundigen en meer deskundigen voor u klaarstaan. Wij hebben korte lijntjes en kunnen snel schakelen en overleggen binnen ons team om aan uw wens of behoefte te voldoen. We zijn flexibel en 24/7 bereikbaar voor support. Neem vrijblijvend contact op om te zien wat we voor u kunnen betekenen.
Wilt u meer weten over de verzuimscan die MediWerk biedt? Klik dan hier.
De Verzuimscan kan als uitstekende basis dienen voor maatregelen om verzuim terug te dringen.
Doe de scan!Communicatie en bewustwording rondom ziekteverzuim onder werknemers
Mediwerk en Verdi Groep: Een sterke samenwerking voor de toekomst
Ontwikkelen van effectief ziekteverzuimbeleid voor de maakindustrie