Hoe combineert u vitaliteit en thuiswerken voor uw personeel?

Geschreven door Carolien Ringma, Beleid

Gepubliceerd op 30/03/2022

Vitaliteit staat misschien bekend als populair buzzword binnen de HR wereld. Maar de bewezen voordelen van een vitaliteitsbeleid rechtvaardigen dit vaak wel. Hoe werkt u aan vitaliteit bij thuiswerken binnen uw bedrijf? In dit artikel bespreken we hoe u kunt zorgen voor vitale thuiswerkers met bevlogenheid en een sterke weerbaarheid voor optimaal presteren.

Wat is vitaliteit?

We horen het woord overal, maar wat is de definitie van vitaliteit precies binnen de werksfeer? Een vitaliteitsbeleid staat voor beleid dat zich richt op het stimuleren van een gezonde levensstijl bij uw werknemers. Hierbij gaat het om het algehele fysieke, maar ook mentale welzijn van uw werknemers. Het doel is te zorgen dat zij gezond, gelukkig, bevlogen en productief kunnen werken. Ook met het oog op de lange termijn. Wat doet u al binnen uw organisatie aan vitaliteitsbeleid? En hoe kunt u maatregelen rondom vitaliteit aanpassen op thuiswerken? Een aantal redenen waarom het kiezen voor vitaliteitsbeleid effectief is voor een progressieve organisatie:

  • Een sterk vitaliteitsbeleid betaalt zich uit in de volgende cijfers volgens onderzoek: 27% minder ziekteverzuim, 18% meer productiviteit en 12% meer klantengroei. 
  • Ook bij thuiswerken gaat vitaliteit gaat om een goede balans van voeding, beweging, ontspanning, veerkracht en zelfvertrouwen.

De populariteit van thuiswerken

Thuiswerken is populair: het is een van de belangrijkste arbeidsvoorwaarden waarop mensen hun banen uitkiezen. En van de thuiswerkers wilt 42% graag in ieder geval hybride blijven werken, op kantoor en thuis. Ook hebben veel bedrijven thuiswerken al permanent opgenomen in hun beleid. Er zijn verschillende voordelen aan thuiswerken en vitaliteit, niet alleen voor werknemers maar zeker ook voor werkgevers. Denk aan een hogere productiviteit en lager ziekteverzuim, van burn-outklachten tot doorwerken bij lichte ziektesymptomen. Een vitaliteitsbeleid opzetten zonder rekening te houden met thuiswerken is daarom verleden tijd. Door opnieuw na te denken over manieren om een gezonde leefstijl te stimuleren bij thuiswerkers kunt u de voordelen van thuiswerken optimaal benutten.

Uitdagingen voor vitaliteit en thuiswerken

Heeft u werknemers die liever op kantoor werken? Hoewel veel werknemers thuiswerken een fijne verandering vinden, werkt thuiswerken niet voor iedereen. Sommige werknemers gedijen juist veel beter in een gestructureerde dagindeling met een werkplek gescheiden van hun privéleven. Een aantal nadelen voor de vitaliteit bij thuiswerken die genoemd worden uit rapportage van TNO:

  • Langere werktijden, langere werkdagen, meer overwerk en minder pauzes.
  • Gebrek aan contact. Volgens onderzoek van CBS kwamen veel werknemers hun collega’s in het jaar 2020 nauwelijks tegen. Dit leidt tot minder gevoel van steun tussen collega’s of van leidinggevenden, een moeilijkere samenwerking, minder gevoel van verbondenheid met collega’s onderling of de organisatie. 
  • Dunne scheidslijn werk/privé. Het kan voor veel werknemers lastiger zijn om mentaal afstand te nemen van werk als ze niet aan het werk zijn. Ook zijn er privézaken die kunnen interfereren met werk, zoals het hebben van zorgtaken.
  • Fysieke belasting. Het gebrek aan een goed ingerichte, ergonomische werkplek kan zorgen voor een ongemakkelijke houding voor uw werknemers. En ook minder afwisseling in werkhouding door het vele beeldschermwerk.
  • Ongezonde levensstijl. Thuiswerken leidt vaak tot minder bewegen en meer zitten. Het lijkt ook gepaard te gaan met andere ongezonde leefstijl aspecten op het gebied van eetgewoonten, roken of alcoholmisbruik.
  • Ongewenst gedrag. Hoewel werknemers misschien niet meer het ongewenste gedrag op de werkvloer ervaren, kan dit ook andere vormen aannemen. ‘Cyberbullying’ en het pesten via digitale wegen lijken in opkomst te zijn. Het kan daarbij lastig zijn als leidinggevende hier goed zicht op te houden.
vitaliteit en thuiswerken_mediwerk

Fysieke vitaliteit bij thuiswerken

Als uw werknemer altijd met de fiets naar werk ging ontbreekt met de switch naar thuiswerken toch voor hem of haar dit momentje sporten. En is het nog mogelijk een afdelingsteam voor joggen of een andere sport te vormen als niemand meer naar kantoor komt? Gelukkig zijn er zat creatieve oplossingen om de fysieke gezondheid van uw werknemers te stimuleren als het gaat om vitaliteit bij thuiswerken, ook online of thuis. Een aantal ideeën:

  • Een voor de hand liggende zaak is de ergonomie van de thuiswerkplek. Een groot nadeel van thuiswerken is volgens werknemers nog altijd het ontbreken van een goed ingerichte, ergonomisch ingestelde werkplek. Arbodeskundigen kunnen hier goed bij adviseren, maar denk hierbij aan:
    • Een laptopverhoger wanneer de werktafel niet versteld kan worden, of een extra scherm.
    • Het uitlenen van een comfortabele bureaustoel van kantoor
    • Uw werknemer een budget geven om te zorgen voor goed meubilair voor hun werkplek.
  • Het stimuleren van sport buiten het werk door het aanbieden van een sportabonnement of groep zoom sportsessies. Dat is ook nog eens een leuke teambonding ervaring.
  • Gezonde voeding is een belangrijk aspect van een goede gezondheid en vitaliteit bij thuiswerken. Omdat u niet meer gemakkelijk een gezonde lunch kunt aanbieden in de bedrijfskantine kan het handig zijn recepten uit te wisselen of een lucratieve zoom sessie met een chef te doen. Dat is niet alleen een leuke ervaring met het team, maar geeft ook inspiratie om energie te steken in het maken van hun eigen lunch. Of denk aan een boodschappenbudget, of zelfs het sturen van gezonde boodschappen naar uw werknemers.

Vitaliteit en thuiswerken met werk/privé balans

Iedereen heeft het wel eens of vaker gezien tijdens videocall vergaderingen de afgelopen jaren: een kat die voor het beeldscherm loopt, een baby die middenin een presentatie begint te huilen of dat er opeens een deurbel klinkt. Een uitdaging bij het thuiswerken blijft dat er, logischerwijs, thuis gewerkt wordt. Niet alleen kan de vervagende scheiding tussen privé en werk extra werkstress opleveren, ook kunnen privé omstandigheden het werk in de weg zitten. Omdat de privésituatie meer naar de voorgrond komt tijdens thuiswerken kan het juist belangrijk zijn hier meer rekening mee te houden. Hoe kan hiermee worden omgegaan, en welke maatregelen kunt u nemen als werkgever om uw werknemers te helpen even productief thuis te zijn als op kantoor met deze afleidingen? Een aantal ideeën rondom vitaliteit, thuiswerken en de werk/privé balans:

  • Verleg de focus op het afmaken van werktaken dan het aantal uur dat uw werknemer bezig is. Bijvoorbeeld wanneer uw werknemer belangrijke zorgtaken heeft, zoals het verzorgen van een kind of mantelzorg. U kunt afspraken maken om het werk van uw werknemer flexibeler in te delen, zodat zij zelf pauzes kunnen nemen van werk om hun andere taken te doen.
  • Het gevoel dat uw werknemer hun werk kan loslaten aan het einde van de werkdag kan minder vanzelfsprekend zijn bij thuiswerken. Juist omdat de huidige digitalisatie ervoor zorgt dat iemand overal en waar dan ook bezig kan blijven, bijvoorbeeld door de werkmail te checken of telefoontjes te krijgen van collega’s. Het bewaken van de werktijden door bijvoorbeeld het verbieden van contact rondom werk na een bepaalde tijd kan helpen deze scheiding iets te versterken.
  • Het stimuleren van voldoende pauzes nemen tijdens het werk voor de vitaliteit bij thuiswerken. En zeker als u uw werknemers stimuleert een ommetje buiten te maken of iets anders actiefs als beweging te doen.
  • Als werkgever kunt u al veel verlichting geven bij werkdruk door begrip te tonen. Volgens TNO zullen het vertrouwen dat u medewerkers geeft en het begrip dat u toont, zich op langere termijn uitbetalen in minder stress en een hogere betrokkenheid.

Ontwikkeling

Hebben uw werknemers voldoende intellectuele en praktische uitdagingen? Naast fysieke en mentale gezondheid is het hebben van voldoende inspiratie essentieel voor bevlogen werknemers die hun werk met plezier doen. Werknemers werken het liefst bij een bedrijf waar ze zich goed kunnen blijven ontwikkelen. Volgens onderzoek van ICMA geven hoogopgeleiden die switchen van baan aan dat een oninteressante baan (43%), gebrek aan groeimogelijkheden (43%) en weinig waardering (29%) het meest hebben bijgedragen aan hun vertrek. Ook mensen die laagopgeleid zijn noemen het gebrek aan ontwikkelmogelijkheden een van de grootste redenen om te veranderen van werk. Stimuleer uw werknemers daarom door in deze behoefte tot groeimogelijkheden te voorzien. Maar hoe kunt u hiervoor zorgen wanneer uw werknemers thuiswerken? Zelfs online zijn er zeker mogelijkheden voor vitaliteit, thuiswerken en ontwikkeling:

  • Online cursussen: Omdat dit tussendoor het andere werk online kan, is het gemakkelijk om extra cursussen naast het werk te doen. Het volgen van cursussen wordt zo gemakkelijker en kan vaker worden gedaan omdat er minder tijdverlies is.
  • Zoomsessies met lezingen, bijvoorbeeld van beroepsfilosofen. Doordat de lezing online gegeven kan worden, wordt de groep professionals waaruit u kunt kiezen om een lezing of workshop te geven veel groter.  Indien u een groot bedrijf heeft kan u zo ook ervoor zorgen dat meer mensen deel kunnen nemen.

Takeaways:

  • Een vitaliteitsbeleid dat zich richt op het stimuleren van een gezonde leefstijl zorgt voor meer productieve, gemotiveerde en beter presterende werknemers.
  • Thuiswerken blijft populair en wordt bij veel bedrijven permanent deel van het beleid.
  • Vitaal thuiswerken heeft zijn eigen uitdagingen waarbij het lastig kan zijn een gezonde leefstijl te stimuleren bij werknemers, zoals een gebrek aan contact en een soms verstoorde werk-privé balans.
  • Geef aandacht aan de fysieke kant van vitaliteit bij thuiswerken door een ergonomische thuiswerkplek te garanderen en beweging te stimuleren.
  • Met extra aandacht om de werk/privé balans intact te houden kan thuiswerken juist een positief effect hebben op burn-outklachten.
  • Ontwikkeling is ook een belangrijk deel van vitaliteit. Zorg ook voor online groeimogelijkheden voor uw werknemers die thuis werken.

Download de RI&E Checklist

Ontdek waar uw bedrijf aan moet voldoen en download deze gratis checklist.

Bekijk alle downloads

Gerelateerde berichten

  • Carolien Ringma
  • 26/11/2024
  • Verzuim

Communicatie en bewustwording rondom ziekteverzuim onder werknemers

Mediwerk en Verdi Groep: Een sterke samenwerking voor de toekomst

Ontwikkelen van effectief ziekteverzuimbeleid voor de maakindustrie