Download de RI&E Checklist
Ontdek waar uw bedrijf aan moet voldoen en download deze gratis checklist.
Bekijk alle downloadsVolgens TNO neemt psychosociale arbeidsbelasting al jarenlang bij werknemers toe. Deze belasting wordt veroorzaakt door een te hoge werkdruk en ongewenste omgangsvormen van collega’s of derden, zoals klanten. De gevolgen van een te hoge PSA kunnen groot zijn: uw werknemers kunnen een toenemende werkstress ervaren en zelfs een burn-out krijgen. Burn-out door werkstress is een groot probleem binnen werkend Nederland, met 1,3 miljoen werknemers met burn-out klachten en verzuimkosten van 3,1 miljard euro voor werkgevers. Naast de impact op uw bedrijf is er ook een wettelijke verplichting om een te hoge PSA te voorkomen of te beperken. Wat voor beleid voert u om PSA tegen te gaan? In dit artikel gaan we in op de regels omtrent PSA, de oorzaken, gevolgen en oplossingen.
Omdat de meeste mensen een groot deel van hun tijd op hun werk besteden, is het belangrijk dat dit een gezonde werkomgeving voor ze is. Dat gaat niet alleen om arbeidsomstandigheden als werkplek en veiligheid, maar ook om belasting op gebied van mentale gezondheid en de sociale omgang met collega’s en derden, zoals klanten, cliënten, patiënten. Wanneer er namelijk sprake is van ongewenste omgangsvormen hiermee, zoals pesterijen, agressie en geweld, discriminatie of seksuele intimidatie, kan dit een grote invloed hebben om het welzijn van uw medewerker. Er kan ook sprake zijn van een te hoge werkdruk. Wanneer er sprake is van een te hoge werkdruk en ongewenste omgangsvormen, kan dit leiden tot werkstress en de daarbij behorende fysieke, mentale en sociale klachten. Dit wordt volgens de Arbowet psychosociale arbeidsbelasting genoemd.
Iedere werkgever is volgens de Arbowet verplicht beleid te voeren dat zich richt op het voorkomen of beperken van psychosociale arbeidsbelasting als dit een risico vormt binnen de organisatie. U bent daarbij bijvoorbeeld wettelijk verplicht met een Risico Inventarisatie & Evaluatie deze risico’s in kaart te brengen. Ook uw werknemers hebben volgens de wet verantwoordelijkheden hierin. Uw werknemer is verplicht om naar eigen vermogen zorg te dragen voor zijn of haar eigen veiligheid en gezondheid en die van de andere betrokken personen. Als de Inspectie SZW beoordeeld dat u er te weinig aan doet, kunnen zij maatregelen nemen. Ook riskeert u dan hoge boetes.
Er wordt van werkdruk gesproken wanneer de balans tussen werkbelasting en en de belastbaarheid van de werknemer verstoord is. Werkdruk komt voor in alle sectoren, alle bedrijven, en elke soort functie. Wel is gemeten dat het risico over het algemeen hoger is in een aantal sectors, zoals de financiele dienstverlening en de horeca. Een te hoge werkdruk kan leiden tot werkstress, met verschillende gezondheidsklachten als gevolg en in het bijzonder ziekteverzuim en langdurig uitval door burn-out. En dat is een belangrijk gegeven, want de verzuimkosten door werkstress zijn inmiddels opgelopen tot 3,1 miljard euro voor Nederlandse werkgevers.
Omdat de risico’s rondom werkdruk verschillen per sector en per bedrijf, is de enige manier om een goed plan van aanpak op te stellen het allereerst uitvoeren van een onderzoek. Volgens de TNO werkdruk wegwijzer zijn daarin verschillende stappen te onderscheiden:
TNO heeft ook onderzoek gedaan naar de risico’s en gezondheidseffecten van thuiswerken. Er werden verschillende voordelen worden genoemd, zoals meer vrije tijd en autonomie bij werknemers en kostenbesparingen en hogere productiviteit bij werkgevers. Toch blijkt ook dat er op het gebied van fysieke en psychosociale belasting risico’s bijkomen. Deze risico’s kunnen leiden tot een afname van motivatie, concentratie en productiviteit, maar ook tot een toename van gezondheidsproblemen. Dit zijn onder andere:
Om werkdruk te verminderen bij thuiswerken zijn vaak al verschillende maatregelen genomen, of is men bezig met het implementeren hiervan in het beleid. Werkgevers geven over het algemeen wel aan dat er individuele verschillen zijn tussen werknemers en dat niet alle maatregelen voor iedereen werken. Volgens experts worden de volgende maatregelen als effectief beoordeeld:
Ook worden een aantal best practices genoemd met betrekking op het verlagen van fysieke en psychosociale belasting:
Ruim 1,2 miljoen werknemers hebben te maken met ongewenste omgangsvormen met hun collega’s of derden, zoals cliënten, patiënten en klanten. Bijna 1 op de 3 vrouwen heeft bijvoorbeeld wel eens te maken gehad met seksuele intimidatie op de werkvloer. Ook blijkt uit onderzoek dat Nederlandse werkenden nog altijd gediscrimineerd worden vanwege hun afkomst, leeftijd en geslacht, bij de sollicitatie en op de werkvloer. Een overzicht van verschillende ongewenste omgangsvormen:
Verschillende maatregelen en hulpbronnen zijn handig om ongewenste omgangsvormen te voorkomen of tegen te gaan. U kunt ook de zelfinspectietool Werkdruk en Ongewenst gedrag gebruiken om te zien hoe uw aanpak beoordeelt wordt. Denk bijvoorbeeld aan de volgende maatregelen:
Ontdek waar uw bedrijf aan moet voldoen en download deze gratis checklist.
Bekijk alle downloadsCommunicatie en bewustwording rondom ziekteverzuim onder werknemers
Mediwerk en Verdi Groep: Een sterke samenwerking voor de toekomst
Ontwikkelen van effectief ziekteverzuimbeleid voor de maakindustrie