Download de RI&E Checklist
Ontdek waar uw bedrijf aan moet voldoen en download deze gratis checklist.
Bekijk alle downloads“Wat als technologie zou kunnen helpen om ziekteverzuim proactief te beheren en zelfs te verminderen?” In de zware industrie leidt hoog ziekteverzuim tot forse kosten en productiviteitsverlies. Traditionele aanpakken schieten vaak tekort, terwijl nieuwe en innovatieve technologieën kansen bieden om ziekteverzuim proactief te beheren en zelfs te verminderen. Uit onderzoek blijkt dat psychische aandoeningen en aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat de meest voorkomende beroepsziekten zijn, met een incidentie van respectievelijk 74 en 24 per 100.000 werknemers. Door technologie in te zetten, kunnen bedrijven deze risico’s beter beheersen. Hieronder bespreken we enkele van de meest veelbelovende technologieën ter ondersteuning van effectief ziekteverzuimbeheer.
Wearables, zoals smartwatches, slimme armbanden en intelligente werkkleding, bieden realtime gegevens over de fysieke belasting van werknemers. Ze meten onder andere hartslag, lichaamstemperatuur, bewegingen en houdingen. Bovendien kunnen wearables waarschuwen voor vermoeidheid of een verhoogd risico op blessures. Een voorbeeld hiervan is het Nederlandse e-fulfilmentbedrijf Active Ants, dat Google Glass inzette om de efficiëntie van magazijnmedewerkers te verbeteren. Tijdens een experiment met twee medewerkers daalde het foutpercentage met 12% en steeg de snelheid met 15%. Door handsfree te werken en realtime instructies te ontvangen, konden werknemers nauwkeuriger en sneller werken.
Wearables en andere technologieën kunnen daarnaast bijdragen aan het verminderen van risico’s die voortkomen uit fysieke belasting en machineveiligheid. In de industrie is fysieke belasting door zwaar werk een belangrijke oorzaak van verzuim. Wearables kunnen medewerkers helpen hun houding te corrigeren en te voorkomen dat zij onnodige fysieke belasting ervaren. Bovendien kunnen machines met sensoren worden uitgerust om slijtage en risico’s tijdig te signaleren, wat essentieel is voor machineveiligheid in sectoren zoals de bouw en productie.
Hoewel technologieën zoals wearables veel voordelen bieden, brengen ze ook nieuwe uitdagingen mee. Door digitale monitoring kan het werk een spelachtig karakter krijgen, waarbij werknemers voortdurend worden beoordeeld, wat extra prestatiedruk veroorzaakt. Wearables en biometrische technologieën kunnen daarnaast de privacy van werknemers schenden door intensieve monitoring van persoonlijke gegevens. Zonder goede waarborgen kan deze digitale controle het vertrouwen in het management ondermijnen, en leiden tot stress en minder autonomie voor werknemers.
Predictive analytics is een technologie die gebruikmaakt van data-analyse, machine learning en AI om patronen te identificeren en voorspellingen te doen. Op het gebied van ziekteverzuimbeheer kan deze technologie helpen om risico’s in kaart te brengen en proactieve maatregelen te nemen.
Stel u een systeem voor dat, op basis van historische verzuimgegevens, werkroosters en werkomstandigheden, kan voorspellen welke medewerkers het risico lopen om uit te vallen. Bedrijven kunnen predictive analytics inzetten om vroegtijdig inzicht te krijgen in verzuimrisico’s en gerichte interventies aan te bieden. Deze voorspellende inzichten stellen bedrijven in staat om preventieve maatregelen te nemen, zoals ergonomische aanpassingen of trainingen in stressmanagement, die uiteindelijk kunnen bijdragen aan vermindering van ziekteverzuim.
Lees ook ons blog over preventie van ziekteverzuim in de productiesector.
Digitale gezondheidsplatformen maken het eenvoudiger om werknemers preventieve zorg en begeleiding te bieden. Deze platforms bieden toegang tot online gezondheidschecks, stressmanagementprogramma’s en virtuele consultaties met medische professionals. Een voorbeeld hiervan is de “Healthy You” app, waarmee werknemers hun fysieke en mentale gezondheid kunnen monitoren. Werknemers kunnen online consultaties met gezondheidscoaches inplannen, wat vooral handig is voor medewerkers die werken op afgelegen locaties of in ploegendiensten.
Evaluatie van de impact van digitale gezondheidsinterventies op de gezondheidsresultaten op de werkplek in opdracht van de Technische Universiteit in Athene bracht het volgende aan het licht: er werd vastgesteld: dat digitale gezondheidsinterventies een positieve invloed hebben op de geestelijke gezondheid, fysieke activiteit en het welzijn. Tevens werd geconcludeerd dat digitale gezondheidsinterventies zijn veelbelovend voor het verbeteren van gezondheidsstrategieën op de werkplek, omdat ze schaalbare, gepersonaliseerde en kosteneffectieve oplossingen bieden.
In de zware industrie zijn ergonomische risico’s een van de belangrijkste oorzaken van werkgerelateerd ziekteverzuim. Moderne AI-gebaseerde oplossingen kunnen helpen om werkplekken slimmer en gezonder te maken. Denk hierbij aan camera’s en sensoren die de houding van werknemers monitoren en hen waarschuwen bij risicovolle bewegingen. Een chemisch bedrijf kan bijvoorbeeld AI-sensoren overwegen om de houdingen van haar werknemers in de gaten te houden. Werknemers die te vaak in een onnatuurlijke houding werken, ontvangen dan direct feedback via een wearable. Met deze interventie kan het bedrijf na een jaar het aantal ergonomische klachten verminderen met een aanzienlijke percentage. Deze technologie kan dus bijdragen aan een meer preventieve en gerichte aanpak van ziekteverzuimbeheer.
Virtuele realiteit (VR) wordt steeds vaker ingezet voor trainingsdoeleinden in de zware industrie. Virtual reality biedt bedrijven de mogelijkheid om werknemers te trainen voor veiligheidsprocedures en risicovolle handelingen in een veilige en gecontroleerde omgeving, wat belooft de kosten te verlagen en de kwaliteit van de training te bevorderen. Bovendien kan de technologie potentieel gevaarlijke procedures die nu de fysieke aanwezigheid van operators vereisen, op afstand uitvoeren, zonder de prestaties te verminderen. De snelle ontwikkeling van nieuwere, goedkopere en veelzijdigere virtual reality head-mounted displays creëert nieuwe kansen voor de acceptatie van de technologie in veel industrieën, variërend van bouw tot zware productie, mijnbouw en zelfs voedsel- en drankenproductie.
Technologie biedt grote kansen om ziekteverzuim te verminderen en de gezondheid van werknemers te verbeteren. Door wearables, predictive analytics, AI-oplossingen en VR-training te integreren, kunnen bedrijven in de zware industrie efficiënter werken en kosten besparen. Het is echter cruciaal om de balans te vinden tussen monitoring en werknemersvertrouwen. Overmatige controle kan stress en wantrouwen veroorzaken, dus privacy en autonomie moeten gewaarborgd blijven. Bij verantwoord gebruik bieden deze technologieën een solide basis voor een gezonde en productieve toekomst.
Ontdek waar uw bedrijf aan moet voldoen en download deze gratis checklist.
Bekijk alle downloadsOntwikkelen van effectief ziekteverzuimbeleid voor de maakindustrie
Belang van preventieve gezondheidschecks voor werknemers in risicovolle werkomgevingen
Innovatieve technologieën ondersteunen ziekteverzuimbeheer