Koerscorrectie: Duurzame inzetbaarheid verbeteren in de maritieme industrie

Geschreven door Carolien Ringma, Beleid, Vitaliteit

Gepubliceerd op 08/12/2023

Nederland onderscheidt zich wereldwijd door goed te scoren in maritieme nichemarkten. Denk aan de mega-jachten waar nog weleens een brug voor moet worden weggezaagd maar ook aan tankers die chemicaliën verschepen. Nederland kan in deze nichemarkten nog volop kansen verzilveren maar zal wel een koerscorrectie op het gebied van duurzame inzetbaarheid van bemanningen en andere werknemers in de maritieme industrie moeten inzetten. Duurzame inzetbaarheid verbeteren is nodig vanwege de vergrijzende beroepsbevolking en de hogere eisen aan maritiem personeel. Laten we samen deze koerscorrectie verkennen en ontdekken hoe u als werkgever in de maritieme industrie de duurzame inzetbaarheid binnen uw organisatie kunt verbeteren.

Gezondheid en welzijn op nummer één voor duurzame inzetbaarheid

Uw werknemers zijn uw meest waardevolle bezit. In de maritieme industrie, waar de omstandigheden vaak zwaar en veeleisend zijn, speelt het welzijn van uw personeel een cruciale rol in het succes van uw onderneming. Ziekteverzuim kan een wissel trekken op de productiviteit en dat kan consequenties hebben voor uw concurrentiepositie. Daarom moeten gezondheid en welzijn van uw werknemers op nummer één staan.

Mentale gezondheid van bemanningen maritieme industrie

Mentale gezondheid van bemanningen behoort een prioriteit te zijn bij het verbeteren van duurzame inzetbaarheid in de maritieme industrie. Bemanningen in de maritieme industrie werken vaak onder bijzondere omstandigheden. Stress is een alom aanwezige factor. Vaak werken bemanningen onder gevaarlijke weersomstandigheden. Een bemanningslid kan zich verwonden bij een val of door het gebruik van gevaarlijke stoffen. Langdurig blootstaan aan stress kan psychosociale arbeidsbelasting(PSA) opleveren. De continue aanwezige druk die door lawaai, gevaarlijk werk, te hoge of te lage werkdruk wordt veroorzaakt, kan uiteindelijk leiden tot blijvende stress. Een bemanningslid dat in 2019 werd geïnterviewd over zijn ervaringen aan boord omschreef het als volgt: ”Tussen druk, werkdruk, geen vrije dagen en je bent een biljoen mijl van huis met beperkte communicatie, wat denk je dat er gaat gebeuren?”

Bemanningen hebben met de volgende stressverhogende factoren te maken:

Professor Helen Sampson, die samen met Neil Ellis van het Seafarers International Research Centre (SIRC) in 2019 een onderzoek leidde naar mentale gezondheid van zeevarenden, zegt dat er bewijs is dat het aantal recent ontstane psychische stoornissen onder zeelieden toeneemt, maar dat 55% van de werkgevers zegt dat ze al tien jaar geen beleid hebben gevoerd om de geestelijke gezondheid te bevorderen. 

Wat kunt u doen om de mentale gezondheid van uw werknemers te verbeteren en daarmee de duurzame inzetbaarheid van uw werknemers te bevorderen?

Mentale gezondheidsprogramma’s voor duurzame inzetbaarheid

U kunt investeren in uitgebreide mentale gezondheidsprogramma’s voor uw bemanning. Dit kan de toegang tot professionele counseling en psychologische diensten omvatten, zowel aan boord als aan wal.

  • Rust en recreatie: aan boord van een schip kunt u ontspanningsruimtes voor de bemanning realiseren, compleet met voorzieningen die ontworpen zijn om te ontstressen en te ontspannen. Deze ruimtes bieden een toevluchtsoord van de dagelijkse druk en geven uw bemanningsleden de kans om te herstellen.
  • Feedback en continue evaluatie: U kunt regelmatig enquêtes en feedbacksessies houden om de effectiviteit van uw welzijnsprogramma’s te beoordelen. Dit zorgt ervoor dat de programma’s relevant en effectief blijven en aangepast worden aan de veranderende behoeften van de bemanning.

Resultaten maatregelen om duurzame inzetbaarheid te verbeteren

Deze focus op gezondheid en welzijn kan leiden tot aanzienlijke verbeteringen. Welke resultaten kunt u verwachten van de maatregelen om duurzame inzetbaarheid te verbeteren, zowel op het vlak van mentale als fysieke gezondheid?

Verminderd ziekteverzuim

Door de nadruk op gezondheid en welzijn kan het ziekteverzuim onder de bemanning aanzienlijk dalen

Zelfs werknemers met chronische pijn en gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid hebben baat bij bijvoorbeeld krachttraining. Onderzoek toont aan dat krachttraining verslechtering van het werkvermogen voorkomt bij werknemers die vaak hetzelfde handmatig werk moeten doen.

Verhoogde productiviteit

Een gezondere bemanning is een productievere bemanning. De verbeteringen in fysieke en mentale gezondheid kunnen leiden tot betere prestaties en meer efficiëntie aan boord. Fysieke wellnessprogramma’s hebben bewezen zowel de gezondheid als de productiviteit van werknemers te verbeteren. Onderzoek wijst uit dat de volgende verbeteringen optreden, verbetering van:

  • spierkracht;
  • spiervermogen;
  • hart-longfunctie. 

Hogere betrokkenheid

De investering in welzijns programma’s kan de tevredenheid onder uw werknemers verhogen. Meer tevredenheid is een goede basis voor een hogere betrokkenheid, waarmee u een meer positieve werkomgeving creëert. 

Lager verloop

Door te investeren in het welzijn van uw personeel, kunt u het verloop onder uw bemanning verminderen, wat leidt tot een meer ervaren en toegewijde werkkracht.

Slim investeren in gezondheid en duurzame inzetbaarheid

Investeren in de gezondheid en het welzijn van uw bemanning is niet alleen een ethische verantwoordelijkheid of een door de Arbowet opgelegde verplichting, maar ook een slimme zakelijke beslissing. Door soortgelijke initiatieven te implementeren, kunt u de duurzame inzetbaarheid van uw personeel verbeteren, wat leidt tot een sterker, veerkrachtiger en succesvoller bedrijf waarmee u de kansen kunt pakken die er liggen in de nichemarkten binnen de maritieme industrie.

We hebben meer geschreven over het belang van duurzame inzetbaarheid voor de toekomst van de maritieme industrie en sector, lees hier meer over in ons blog “Waarom duurzame inzetbaarheid belangrijk is voor de toekomst van de maritieme sector”

Bevorder voortdurende ontwikkeling

De maritieme sector evolueert snel door technologische vooruitgang. Zorg ervoor dat uw bemanning deze veranderingen kan bijbenen door hen toegang te geven tot voortdurende opleiding en training. Maersk’s benadering van e-learning en gespecialiseerde training aan boord is een uitstekend voorbeeld van hoe u uw personeel kunt uitrusten met de vaardigheden die nodig zijn in de moderne maritieme wereld.

Creëer een cultuur van flexibiliteit en respect

Een flexibele benadering van werkroosters kan het welzijn van werknemers aanzienlijk verbeteren. Respecteer de behoeften en grenzen van uw bemanning door hen controle te geven over hun werkschema’s. Dit bevordert niet alleen hun werk-privébalans, maar verhoogt ook hun betrokkenheid en productiviteit.

Versterk veiligheidsmaatregelen

Veiligheid aan boord is van cruciaal belang. Implementeer een proactief veiligheidsbeleid en zorg ervoor dat uw bemanning goed is opgeleid om mogelijke gevaren te herkennen en te beheersen. Het ‘Near Miss Reporting’-systeem van ExxonMobil is een uitstekend voorbeeld van hoe het rapporteren van bijna-incidenten kan leiden tot verbeteringen in veiligheidsprocedures en -trainingen.

Conclusie

Als HR-professional of werkgever in de maritieme industrie heeft u de verantwoordelijkheid om een koerscorrectie in te zetten. Duurzame inzetbaarheid verbeteren in de maritieme industrie is gezien de uitdagingen in de nabije toekomst noodzakelijk. De fysieke en mentale gezondheid van uw werknemers moet prioriteit krijgen, net als hun welzijn. Het is een slimme zakelijke beslissing om hun ontwikkeling te ondersteunen, flexibiliteit te bieden, veiligheid te versterken en duurzaamheid te integreren. Hiermee zet u een koers uit voor een succesvolle en duurzame toekomst.

Take-aways

  • Investeer in de gezondheid en het welzijn van uw bemanning.
  • Bied voortdurend opleidingsmogelijkheden aan.
  • Respecteer de werk-privébalans van uw werknemers door flexibele werkroosters.
  • Versterk uw veiligheidsmaatregelen aan boord.
  • Maak duurzaamheid een kernonderdeel van uw bedrijfsstrategie.
  • Duurzame inzetbaarheid geen bijzaak; het is de koers naar succes. 
  • Met deze strategieën kunt u ervoor zorgen dat uw bemanning én uw bedrijf klaar zijn voor de uitdagingen van morgen.

Download de RI&E Checklist

Ontdek waar uw bedrijf aan moet voldoen en download deze gratis checklist.

Bekijk alle downloads

Gerelateerde berichten

Ontwikkelen van effectief ziekteverzuimbeleid voor de maakindustrie

Belang van preventieve gezondheidschecks voor werknemers in risicovolle werkomgevingen

  • Carolien Ringma
  • 18/10/2024
  • Verzuim

Innovatieve technologieën ondersteunen ziekteverzuimbeheer