Download de RI&E Checklist
Ontdek waar uw bedrijf aan moet voldoen en download deze gratis checklist.
Bekijk alle downloadsOngevallenonderzoek is een belangrijk onderdeel van elk arbobeleid. In 2023 overleden 72 mensen als gevolg van een arbeidsongeval in Nederland. Het aantal werknemers dat een arbeidsongeval kreeg steeg van 3700 in 2022 naar 3866 in 2023. Een stijging van 4,49%. Het aantal dodelijke slachtoffers steeg van 51 naar 72. Een stijging van ruim 41%. Bij bedrijfsongevallen raken werknemers maar soms ook omstanders gewond of overlijden. Het is daarom belangrijk om arbeidsongevallen te voorkomen en van deze ongevallen te leren. Door een gestructureerd ongevalsonderzoek kunt u als werkgever niet alleen voldoen aan arbo verplichtingen, maar ook een veiligere werkomgeving creëren. In dit blog tonen wij u de stappen van een ongevalsonderzoek en delen we “best practices.”
Volgens de Arbeidsomstandighedenwet is een arbeidsongeval een gebeurtenis op het werk of in werktijd die leidt tot de dood of schade aan de gezondheid en met verzuim tot gevolg. Dit kan plaatsvinden in een bedrijf, instelling, (bouw)locatie of zelfs op de openbare weg. Ongevallen tijdens woon-werkverkeer vallen hier echter niet onder.
Arbeidsongevallen moeten volgens de Arbeidsomstandighedenwet direct door de werkgever aan de Nederlandse Arbeidsinspectie worden gemeld als:
Een opname in het ziekenhuis kan ook een dagopname zijn voor een operatie of ingreep. Blijvend letsel omvat ook chronische lichamelijke en psychische klachten. Als later blijkt dat er sprake is van ziekenhuisopname of blijvend letsel, moet u het ongeval alsnog melden. Psychisch verzuim kan vaak leiden tot langdurig verzuim, blijkt uit onderzoek.
U bent verplicht een registratie bij te houden van alle gemelde arbeidsongevallen en ongevallen die leiden tot meer dan drie dagen verzuim. Deze verplichting is opgenomen in Artikel 9 van de Arbeidsomstandighedenwet. De registratie moet minimaal de datum en aard van het ongeval bevatten en werknemers mogen deze informatie inzien.
Na een ongeval is de eerste prioriteit om de veiligheid van alle betrokkenen te waarborgen en de situatie onder controle te krijgen. Dit kan betekenen dat u eerste hulp verleent en medische hulp inschakelt.
Zodra de situatie veilig is, moet het ongeval onmiddellijk gemeld worden aan de Nederlandse Arbeidsinspectie als het aan de meldingscriteria voldoet. Dit is een cruciale stap om een formeel ongevallenonderzoek te starten en verdere complicaties te voorkomen.
Een effectief ongevallenonderzoek begint met het verzamelen van informatie. Documenteer alle relevante details zoals:
Gebruik de verzamelde informatie om de directe en onderliggende oorzaken van het ongeval te identificeren. Dit kan inhouden:
Een fishbone diagram, ook wel bekend als een Ishikawa-diagram, kan helpen bij het systematisch analyseren van de oorzaken van een ongeval. Hier is een voorbeeld:
Ongeval
|
—————————————————–
| | | | |
Mens Machine Methode Milieu Materiaal
Bij elke categorie kunt u specifieke factoren noteren die mogelijk hebben bijgedragen aan het ongeval, zoals gebrekkige:
Op basis van de analyse moeten corrigerende maatregelen worden ontwikkeld om herhaling te voorkomen. Denk aan:
Zorg ervoor dat de corrigerende maatregelen worden uitgevoerd en communiceer deze naar alle relevante partijen. Werknemers moeten begrijpen waarom de veranderingen noodzakelijk zijn.
Evalueer de effectiviteit van de maatregelen en volg op waar nodig. Dit kan door:
In de nacht van dinsdag 11 en woensdag 12 oktober 2022 lekte bij Indorama in de Europoort Rotterdam naar schatting 11,8 ton azijnzuur. Een azijnzuurwolk dreef in westelijke richting af. Bij een naburig bedrijf, op ongeveer twee kilometer afstand, werd stank ervaren en kregen twee personen (lichte) gezondheidsklachten.
De eerste prioriteit was het waarborgen van de veiligheid van de betrokkenen. De omgeving werd geëvacueerd en medische hulp werd ingeschakeld voor de twee personen met gezondheidsklachten.
Het ongeval werd gemeld aan de Nederlandse Arbeidsinspectie vanwege de uitstroom van gevaarlijke stoffen en de resulterende gezondheidsklachten.
Informatie werd verzameld door:
Het fishbone diagram werd gebruikt om de oorzaken te analyseren. Het bleek dat de driewegafsluiter na ongeveer twintig dagen begon door te lekken. De afsluiter functioneerde niet goed doordat vaste stof tussen de zitting en de plunjer was blijven zitten en later was weggespoeld, waardoor de afsluiting niet meer werkte.
Corrigerende maatregelen omvatten:
De nieuwe procedures en veiligheidsmaatregelen werden uitgevoerd en gecommuniceerd naar alle relevante medewerkers en betrokken partijen binnen het bedrijf.
Regelmatige inspecties en controles werden ingevoerd om te zorgen dat de nieuwe maatregelen effectief waren en dat de risico’s van scaling en lekkage worden beheerst. Incidentregistraties worden bijgehouden om trends te analyseren en verbeteringen door te voeren waar nodig.
De aanpak van gevaarlijke stoffen stelt veel bedrijven voor uitdagingen en is vaak versnipperd. Verschillende afdelingen houden hun eigen gegevens bij, en dat bemoeilijkt de communicatie en integrale aanpak. Dit kan de nodige risico’s met zich meebrengen, zoals inconsistente procedures en onvolledige registraties van gevaarlijke stoffen.
In Nederland zijn er ruim 400 Seveso-bedrijven, van grote chemiebedrijven tot kleine opslagplaatsen voor brandbare stoffen. Bedrijven die onder de Seveso-richtlijn of ARIE-verplichtingen vallen, moeten voldoen aan strenge regelgeving om zware ongevallen te voorkomen. Dit omvat het opstellen van veiligheidsrapporten en het inrichten van veiligheidsbeheerssystemen.
Betrek alle belanghebbenden omdat een breed scala aan perspectieven waardevolle inzichten kan bieden. Betrek werknemers, management en veiligheidsdeskundigen bij het onderzoek.
Laat vooroordelen en aannames buiten beschouwing. Baseer conclusies op feiten en gedegen analyse.
Maak gebruik van bekende methodieken zoals de 5-Why’s of fishbone-diagrammen om de oorzaken systematisch te achterhalen.
Gebruik de bevindingen van het onderzoek om het veiligheidsbeleid continu te verbeteren. Elk ongeval biedt de kans om te leren en te verbeteren.
Ongevalsonderzoek is essentieel voor het waarborgen van een veilige werkomgeving. Door een systematische aanpak en het toepassen van best practices kunt u niet alleen voldoen aan wettelijke verplichtingen, maar ook een cultuur van veiligheid en preventie bevorderen. Integreer het beheer van gevaarlijke stoffen om een consistent en veilig proces te waarborgen.
Ontdek waar uw bedrijf aan moet voldoen en download deze gratis checklist.
Bekijk alle downloadsCommunicatie en bewustwording rondom ziekteverzuim onder werknemers
Mediwerk en Verdi Groep: Een sterke samenwerking voor de toekomst
Ontwikkelen van effectief ziekteverzuimbeleid voor de maakindustrie