Download de RI&E Checklist
Ontdek waar uw bedrijf aan moet voldoen en download deze gratis checklist.
Bekijk alle downloadsEen hoog salaris, veel vrije tijd en de beste faciliteiten. Een sauna, sportschool, bioscoop en soms zelfs een gamekamer. Wie wil dat niet? Advertenties voor offshore banen klinken veelbelovend! Je hoeft maar een half jaar te werken voor een heel jaarsalaris. De rest van het jaar op een wit strand met palmbomen en een lekker drankje bij de hand. Tot zover de advertenties. De realiteit is minder avontuurlijk en ontspannen. Lange werkdagen van 12 uur, hard werken in weer en wind, werken in gevaarlijke omstandigheden en lang weg zijn van je gezin en naasten. Allemaal oorzaken van werkstress in offshore banen.
Werknemers in offshore banen kunnen van een droom in een nachtmerrie verzeild raken. Oorzaken van werkstress liggen op de loer in offshore banen. Een elektricien bij een bedrijf dat windturbines installeert en onderhoud beleefd zijn baan in de offshore als een droom. Met de boot het ruime sop op of met een helikopter over een eindeloze zee om windturbines te installeren. Adrenaline die door het lijf giert als je op een windmolen staat die onder hoogspanning staat waarbij je als je niet oppast meters naar beneden kunt tuimelen. Ter verduidelijking bij zo’n val is de kans groot dat de wieken je pletten. Gelukkig staat bij dit bedrijf veiligheid op nummer één en werkt men er zodoende compliant. Het team kan blindelings op elkaar vertrouwen.
Het bedrijf wordt overgenomen door een ander bedrijf dat alles in eigen beheer doet. De werkdruk stijgt enorm. Vanwege de slechte financiële situatie wordt beknibbeld op veiligheidsvoorschriften. Veiligheidsprotocollen worden veronachtzaamd. De windturbines moeten koste wat kost blijven draaien. Daarbij nemen werknemers onnodige risico’s. Een hijskraan die niet goed is getest, een klimharnas dat tot op de draad versleten is. Werkstress en frustratie is wat de klok slaat. Oorzaken van werkstress in offshore banen liggen besloten in te hoge werkdruk en onveilige situaties.
De belangrijkste oorzaken van werkstress in de offshore banen:
Werkstress in offshore banen heeft een flinke impact op werknemers. De oorzaken van werkstress in offshore banen kunnen leiden tot verhoogde Psychosociale Arbeidsbelasting(PA). Psychsociale overbelasting is beroepsziekte nummer één in Nederland volgens velen. Het is belangrijk om PA onder controle te houden om hoog ziekteverzuim binnen uw bedrijf of organisatie te voorkomen. Zodoende vermindert u werkstress. Werkstress kan bij werknemers in offshore banen uiteindelijk leiden tot slechte prestaties, meer ongelukken, relatieproblemen thuis en zelfs tot drugsmisbruik.
Oorzaken van werkstress in offshore banen kunnen van bedrijfstak tot bedrijfstak verschillen. Op de vraag of er verschillende oorzaken zijn voor werkstress op het vaste land en werkstress in offshore banen is het antwoord, ja.
Inn het algemeen geldt dat oorzaken van werkstress te maken hebben ongewenst gedrag van collega’s en leidinggevenden, en niet te vergeten hoge werkdruk. Deze kan uiteindelijk chronisch van aard kan worden als er niet voldoende mogelijkheden zijn om te ontstressen en te herstellen van alle werkdruk. Stress ontstaat als de psychische belasting van een werknemer groter is dan zijn vermogen om deze psychische belasting te dragen.
De volgende omstandigeheden bepalen de verschillen met andere bedrijfstakken:
Werkstress komt voor in alle bedrijfstakken en kent vele gezichten omdat werknemers er verschillend op reageren. Negatieve consequenties voor werknemers in het algemeen zijn:
Werknemers in de offshore industrie hebben te maken met specifieke uitdagingen. Werkstress in offshore banen is een alom aanwezige realiteit. Avontuur, hoge salarissen en veel vrije tijd is wat velen trekt om in de offshore te werken. De realiteit is vaak heel anders. Lange werkdagen van 12 uur en het werken in ploegendiensten kunnen leiden tot verstoring van het slaap- en waakritme, wat kan leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen en ontregelde hormoonhuishouding. Bovendien zijn offshore werknemers vaak 2 tot 4 weken weg van hun gezin, vrienden en familie. Vandaar dat dit leidt tot piekeren en zorgen maken over de achterblijvers. Deze situatie kan een grote impact hebben op de mentale en emotionele gezondheid van de werknemers.
Bovendien zijn offshore banen vaak gevaarlijk en kan het nemen van onnodige risico’s daarom tot onzekerheid en stress leiden. Veel bedrijven houden zich strikt aan veiligheidsvoorschriften en -protocollen. Desondanks kan er soms druk zijn om deze regels te overtreden vanwege moeilijke financiële omstandigheden. Dit kan leiden tot een gevoel van onveiligheid voor werknemers en kan ook leiden tot ongevallen en verzuim.
Werknemers in de offshore hebben te maken met specifieke stressfactoren. Maatregelen als het aanbieden van ondersteuningsprogramma’s voor mentale gezondheid en het verbeteren van de veiligheid op de werkplek helpen zodoende werkstress in offshore banen te verminderen. Door deze stappen te nemen, kunnen werknemers in de offshore industrie een meer veilige en meer gezonde werkomgeving ervaren.
Ontdek waar uw bedrijf aan moet voldoen en download deze gratis checklist.
Bekijk alle downloadsOntwikkelen van effectief ziekteverzuimbeleid voor de maakindustrie
Belang van preventieve gezondheidschecks voor werknemers in risicovolle werkomgevingen
Innovatieve technologieën ondersteunen ziekteverzuimbeheer