Een effectief beleid voor vitaal thuiswerken

Geschreven door Carolien Ringma, Beleid

Gepubliceerd op 16/11/2021

Uw arbobeleid is misschien al in kannen en kruiken, maar wilt u nog een stapje hoger voor een goed draaiende organisatie? Een vitaliteitsbeleid voeren zorgt ervoor dat uw werknemers niet alleen gelukkiger en gezonder zijn, maar ook veel productiever. Op kantoor zijn hier verschillende strategieën voor in te zetten, maar met thuiswerken lijkt het lastiger om een gezonde levenswijze te stimuleren. Er is natuurlijk niet meer het fietstochtje naar werk, en er is minder contact. Toch zijn er ook veel andere  mogelijkheden om te investeren in de vitaliteit van uw thuiswerkende werknemers. In dit artikel bespreken we een aantal tips voor vitale thuiswerkers.

Wat is een vitaliteitsbeleid?

Kort gezegd, een vitaliteitsbeleid is erop gericht een gezonde levensstijl bij uw werknemers te stimuleren, zodat zij langer vitaal hun werk kunnen doen. Een beleid dat zich focust op het welzijn van uw werknemers zorgt voor gezondere, gelukkigere werknemers die ook nog eens productiever zijn. Dit gaat om een goede balans van voeding, beweging, ontspanning, veerkracht en zelfvertrouwen. Hoewel het op kantoor gemakkelijker is de werksituatie aan te passen en een oog op uw werknemers te houden, wordt thuiswerken steeds populairder. Reden dus om deze steeds meer voorkomende werksituatie mee te nemen in uw vitaliteitsbeleid. 

  • Allereerst is het belangrijk dat vitaliteit op de agenda komt van uw bedrijf. Daar zijn genoeg redenen voor: over het algemeen zorgt een sterk vitaliteitsbeleid voor 27% minder ziekteverzuim, 18% meer productiviteit en 12% meer klantengroei.
  • Het in kaart brengen van de behoeftes van uw werknemers geeft u al een goed beeld waar u aanpassingen kunt maken voor het vitaliteitsbeleid. Bijvoorbeeld met een medewerkerstevredenheidsonderzoek.

Een gezonde levensstijl stimuleren

Het aanmoedigen om te fietsen naar werk in plaats van de auto is er niet meer bij met thuiswerken. Ook is het niet gegarandeerd dat uw werknemers een gezonde lunch eten als ze niet in de bedrijfskantine lunchen. Initiatieven zoals een hardloopgroepje oprichten met collega’s is ook lastig wanneer uw medewerkers verspreid werken. Toch zijn er zeker verschillende zaken waar u als werkgever invloed op kunt hebben om een gezonde levensstijl te stimuleren bij uw werknemers, zelfs op afstand. Als u veel thuiswerkers heeft kan het een investering waard zijn om verschillende activiteiten aan te bieden. Een aantal mogelijkheden waar u aan kunt denken:

  • Biedt uw werknemers een sportabonnement, waarmee ze bij een plek in de buurt kunnen sporten. Door de drempel te verlagen en sporten aan te moedigen kunt u de gezondheid van uw werknemers zeker een tandje opkrikken.
  • Om te zorgen dat uw werknemers toch gezond eten kunt u via intranet receptideeën delen, of zelfs een virtuele kookles gegeven door een chef.
  • Stimuleer om tijdens pauzes naar buiten te gaan, bijvoorbeeld om te wandelen. Of om even wat lichaamsoefeningen te doen. Wat buitenlucht is verfrissend en zorgt ervoor dat uw werknemer daarna weer met hernieuwde energie verder kan werken.
  • Biedt verschillende online activiteiten aan tijdens werktijd. Zoals:
    • Een gratis yogales. Dit is een laagdrempelige activiteit en zorgt dat zelfs degenen die een hekel aan sport hebben even hun lichaam bewegen. 
    • Meditatielessen of als onderdeel van een yogales kan een psychische boost geven en een moment rust om het hoofd leeg te maken. Een handig online alternatief voor stilteruimtes op kantoor.
    • Sportlessen of work-outs. Tegenwoordig worden sportlessen zelfs via YouTube geboden, maar online live lessen kunnen net dat extra zetje geven om uw werknemer in beweging te krijgen. Voor verschillende lessen, zelfs intensieve, is het niet eens nodig om attributen of apparaten te gebruiken.
      • U kunt deze lessen ook personaliseren naar uw werknemers. Is er een groep die slecht ter been is, of heeft u een jongere demografie?
    • Educatieve online lezingen zijn ook populair. Huur bijvoorbeeld een beroepsfilosoof in om een presentatie te geven over een thema waar uw werknemers geïnteresseerd in zouden zijn. Liever niet over de directe werkzaamheden, omdat de presentatie dan kan aanvoelen als extra werk.
  • Privé kunnen uw werknemers ook risico’s nemen die hun welzijn kunnen schaden. Om ook de gezondheid van uw werknemers in privétijd te stimuleren kunt u handvatten bieden. Denk bijvoorbeeld aan een cursus stoppen met roken.

Mentaal welzijn

Psychische gezondheid is net zo belangrijk als fysieke, daarom is het belangrijk hier ook voldoende aandacht aan te besteden als leidinggevende. Ook als het gaat om intercollegialiteit, er kan door thuiswerken namelijk een gebrek aan contact ontstaan. Wanneer de sfeer beter is, men zich goed voelt en werkplezier heeft is het mogelijk productiever te zijn. Een aantal tips:

  • Als leidinggevende is het goed om op de hoogte te zijn van het (mentale) welzijn van uw werknemer. Op kantoor is het gemakkelijker te zien wanneer iemand iets dwars zit, daarom is het belangrijk goed contact te houden.
    • Dit geldt voor mentale gezondheid maar ook privé problemen die het welzijn kunnen verstoren.
    • Indien nodig kunt u uw werknemer dan verwijzen naar een coach, arbeidspsycholoog of maatschappelijk werker.
  • Online bedrijfsuitjes: Cohesie in het team zorgt voor meer ontspannen collega’s die het fijner vinden samen te werken. Hoewel bijvoorbeeld een online wijnproeverij (met thuisgestuurde wijnpakketten) niet perse gezond is voor het lichaam, kunnen dit soort activiteiten uw werknemers de sociale ontspanning geven met hun collega’s die niet vanzelfsprekend is tijdens thuiswerken. Met meer plezier kunnen werken is ook een belangrijke pijler van een vitaliteitsbeleid.
    • Even de tijd nemen om voor de vergadering bij te praten onderling kan al een simpele manier zijn om de teamband te versterken.
    • Denk ook onder andere aan pubquizzen of vrijdagmiddagborrels.
    • Wonen uw thuiswerkende werknemers redelijk in de buurt van elkaar? ‘Live’ bedrijfsuitjes zijn natuurlijk ook een effectieve manier om intercollegialiteit te stimuleren.

Contact houden met uw werknemer

Om uw werknemers het beste te begeleiden op weg naar een sterke vitaliteit is het essentieel om een goede werkrelatie in stand te houden, zelfs wanneer uw werknemers thuiswerken. Door op de hoogte te zijn van de situatie thuis kunt u ook opletten of er eventuele risico’s zijn die hun gezondheid beïnvloeden buiten werktijd. Goede communicatie en vertrouwen zijn de sleutel hierbij, als ook het wegnemen van stigma rondom eventuele persoonlijke problemen.

  • Even telefoneren om bij te praten met uw werknemer kan de werkrelatie al versterken. Indien u het ongemakkelijk vindt direct een persoonlijk gesprek te hebben, kunt u ook bijvoorbeeld leiden met een vraag over werk.
  • Vaak contact houden kan ook net iets teveel van het goede zijn, zeker als u een groot team heeft. Een sterke onderlinge verbinding tussen uw werknemers zorgt ervoor dat zij ook vanuit zichzelf samen afspreken en zaken bespreken.

Motivatie en talent

Wanneer werknemers hun werk nuttig en zinvol vinden, zijn ze productiever en leveren ze kwalitatief hoger werk. Aandacht geven aan het ontwikkelen van talent bij uw werknemers zorgt niet alleen voor innovatie binnen uw bedrijf, maar zorgt ook voor meer plezier en zelfvertrouwen. 

  • Omdat werknemers voornamelijk intrinsiek gemotiveerd worden om te werken, is het van belang te begrijpen wat uw werknemer drijft. Denk aan levensdoelen, verwachtingen en overtuigingen.
  • Wat zijn talenten waar uw werknemers graag aan willen werken? Faciliteer cursussen en trainingen met betrekking tot hun interesses om ontwikkeling te stimuleren.
  • Onderzocht is dat waardering en positieve feedback werknemers meer motiveert dan een geldbonus. 

Takeaways

  • Een vitaliteitsbeleid zorgt voor gelukkigere, gezondere en productievere werknemers. Omdat thuiswerken een andere werksituatie behelst dan een kantoor is het belangrijk met andere risico’s rekening te houden.
  • Een gezonde levensstijl stimuleren en faciliteren bij uw werknemers thuis is nog steeds mogelijk, bijvoorbeeld met sportabonnementen of online activiteiten op gebied van beweging, meditatie en educatie, 
  • Mentaal welzijn is ook belangrijk om vitaal te blijven. Houdt een goede werkrelatie met de thuiswerker om zaken bespreekbaar te maken en handvatten te bieden. Denk ook aan (online) bedrijfsuitjes om intercollegialiteit te stimuleren en het samenwerken fijner te maken.
  • Talentontwikkeling draagt zeker bij aan het werkplezier en zelfvertrouwen van uw werknemers. Ontdek hoe uw werknemers zich willen ontwikkelen en faciliteer bijvoorbeeld cursussen en trainingen.

Download de RI&E Checklist

Ontdek waar uw bedrijf aan moet voldoen en download deze gratis checklist.

Bekijk alle downloads

Gerelateerde berichten

  • Carolien Ringma
  • 06/07/2024
  • Verzuim

Gezondheid en veiligheid op de werkvloer voor het verminderen van verzuim

Preventie van ziekteverzuim in de productiesector

Rol van leidinggevenden bij het verminderen van ziekteverzuim