Vitaliteit op kantoor: de innovatieve kantoortuin

Geschreven door Carolien Ringma, Vitaliteit

Gepubliceerd op 19/07/2022

Bent u op zoek naar nieuwe manieren om vitaliteit op uw kantoor te brengen? Het hebben van een effectief vitaliteitsbeleid is steeds meer van belang, niet alleen ter preventie van verzuim maar ook om talent aan te trekken. Daarom is ook veel ruimte voor innovatie en creatieve oplossingen, van powernap ruimtes tot het gebruik van exoskeletten bij fysiek zwaar werk. Op welke manieren innoveert u? In dit artikel bespreken we verschillende interventies die u kunt inzetten voor uw eigen vitaliteitsbeleid.

Wat betekent vitaliteit op kantoor?

Een vitaliteitsbeleid kenmerkt zich door de focus op een gezonde leefstijl bij uw werknemers. Daarbij gaat het niet alleen om zaken als gezonde voeding, maar ook om voldoende beweging, veerkracht en mentale gezondheid. Het gaat dus een stuk verder dan het voorkomen van risico’s op het gebied van gezondheid en veiligheid. De SER heeft verschillende interventies ontwikkeld om een vitaliteitsbeleid te ondersteunen. Maar maken de kosten de baten waard? Volgens onderzoek levert een effectief vitaliteitsbeleid veel voordelen op:

  • Een sterke preventie tegen ziekteverzuim: het verzuim kan wel met 27% verlaagd worden; 
  • Afname van veiligheidsincidenten met 62%. Ongevallen zijn nog steeds een grote factor voor verzuim in Nederland, met volgens CBS jaarlijks ruim 90.000 arbeidsongevallen.
  • Vitale, bevlogen werknemers zijn bewezen meer gemotiveerd, productief en creatiever
  • Een vitaliteitsbeleid betekent dat u geeft om de gezondheid van uw werknemers en dat uw werknemers dit ook uitstralen. Een goede reputatie met vitaliteitsbeleid kan zorgen voor 12% meer klantengroei.
  • Een van de grootste beweegredenen voor investering in vitaliteit is volgens Nederlandse werkgevers het werven en behouden van talentvolle medewerkers. Voor 51% van de werkgevers heeft dit topprioriteit. 62% van de werkgevers zegt dat effectief vitaliteitsbeleid een positieve impact heeft op het vergroten van medewerkerstevredenheid, en vier op de tien (39%) ziet deze positieve impact ook terug in het aantrekken van talent. 

Wat zijn de factoren van vitaliteit

Om uw kantoortuin naar de maatstaven van vitaliteit te ontwerpen, is het belangrijk te weten wat vitaliteit precies inhoudt en welke factoren bijdragen. Door deze zaken in het achterhoofd te houden kunt u goed zien welke aanpassingen in de kantoortuin uw werknemers vitaler kunnen maken. Over het algemeen zijn er drie belangrijke pijlers als het gaat om vitaliteit:

  • Gezonde voeding. U stimuleert uw werknemers een gezond voedingspatroon te hanteren binnen en buiten het bedrijf.
  • Voldoende beweging. U moedigt uw werknemers aan voldoende te bewegen tussen het werk door, en faciliteert een sportprogramma dat beweging verder stimuleert.
  • Ontspanning en werkplezier. U zorgt dat uw werknemers voldoende mogelijkheden hebben om te ontspannen en echt pauze te nemen. Dit maakt dat ze kunnen opladen en het voorkomt overspanning en potentiële burn-outklachten.

De innovatieve kantoortuin

Bureau’s met computer, muis en keyboard, cubicles, vergaderruimtes, UV-verlichting en de koffieautomaat; we kennen het allemaal wel. Een creatieve invulling van een kantoor kan echter veel meer bieden. Naast voor de hand liggende maatregelen, zoals een gezonde kantine en een sportabonnement van de zaak, zijn er steeds meer creatieve oplossingen mogelijk. Nu veel bedrijven (deels) thuiswerken permanent in hun beleid opnemen, ontstaat er bovendien veel ruimte in kantoren om hier vorm aan te geven. 

Steeds meer bedrijven gaan dan ook mee in de trend van zogenoemde ‘innovatieve kantoren’. Denk aan Google, dat geregeld in het nieuws komt als een van de meest gewilde werkgevers. In hun Googleplex hoofdkwartier ontwikkelen ze een nieuwe vorm van werken op basis van een moderne werk-prive balans, met mobiele flexplekken, cirkelvormige vergaderzalen met schermen voor thuiswerkers die via videocalls deelnemen, en buitenwerkplekken. Ook voor uw kantoor zijn er ongetwijfeld mogelijkheden. We geven u graag wat inspiratie.

Brainstormen in creatieve hubs

Verschillende bedrijven hebben thuiswerken al permanent opgenomen in hun beleid, waarbij het nog wel een voordeel blijft om naar kantoor te komen voor vergaderingen. Doordat minder mensen permanent een kantoorplek innemen, ontstaat er meer ruimte voor het inrichten van innovatieve vergaderruimtes. De stijl van het interieur heeft meer invloed op creativiteit dan u misschien denkt. Welke stijlen en accessoires hebben een positieve invloed op creativiteit en inspiratie bij brainstorms en vergaderingen?

  • Beschilder een hele muur met schoolbordverf of whiteboardverf. Zo hoeven uw werknemers niet vast te houden aan de omlijning van een bord, maar kunnen ze de hele muur gebruiken.
  • Durf buiten de box te denken als het gaat om de opstelling van tafels en stoelen. Ga bijvoorbeeld voor een ronde of ovale vergadertafel. Dit maakt dat alle deelnemers zich betrokken voelen, omdat niemand op een minder goede plek zit. Mensen nemen bovendien een actievere houding aan, wanneer ze elkaar beter kunnen zien.

Durft u nog een stap verder te gaan? Ga dan voor een statafel. Dit bevordert het groepsgevoel en de creativiteit en verkort de vergadertijd. Het is bovendien een mooie manier om af te wisselen tussen zitten en staan en dat bevordert dan weer de gezondheid en het welzijn van uw werknemers.

  • Zorg voor voldoende licht en open ruimtes. Uit onderzoek blijkt dat voldoende (dag)licht de productiviteit van medewerkers kan verhogen tot wel 15%. Voldoende licht heeft bovendien een positieve invloed op stemming en het verkleint de kans op depressies. 

Stilte, meditatie en powernaps

In een hyper gedigitaliseerde wereld hebben we steeds minder momenten waarop we even niet afgeleid worden door schermen, geluiden en andere prikkels. Verschillende onderzoekers noemen onze generatie dan ook permanent overprikkeld. Niet zo raar dus, dat de burn-out een van de grootste beroepsziekten in Nederland is. Daarom is het faciliteren van zogenoemde ontprikkeling op kantoor niet alleen gezond voor uw meer sensitieve werknemers, maar voor iedereen die af en toe even ‘offline’ wil. Er zijn voor u als werkgever verschillende manieren om dit te faciliteren:

  • Stilteruimtes. Deze kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden voor meditatie, maar ook simpelweg voor een pauze van schermen en constante bereikbaarheid. 
  • Powernaps. Er is al veelvuldig onderzoek gedaan naar de voordelen van powernaps op werk. Bewezen is dat korte powernaps stressverlagend werken en de productiviteit verhogen. Voor een snelle herstart en alertheid is 10-20 minuten al genoeg. Met langere powernaps van 90 minuten wordt een hele slaapcyclus doorlopen, wat creativiteit en het leren van nieuwe vaardigheden sterk ten goede komt.
  • Gespreksruimtes met minder prikkels of individuele stoelen waar uw medewerker zich even af kan zonderen.

Voeding en beweging

Dag in dag uit op kantoor zitten lijkt niet heel zwaar, fysiek gezien. Maar ook lichamelijke onderbelasting kan klachten veroorzaken. Voornamelijk mensen met kantoorbanen brengen veel uren van hun leven sedentair door. Dit kan allerlei lichamelijke klachten tot gevolg hebben, zoals rugklachten, beenklachten, maar ook schade aan organen en ‘mist in het hoofd’. Daarom is het voor mensen met een zittend beroep extra belangrijk om te bewegen en/of sporten naast het werk. Dat is niet alleen goed voor hun eigen gezondheid; het zorgt er ook voor dat ze duurzaam inzetbaar blijven. Bovendien doet het wonderen voor het mentale welzijn, positiviteit en motivatie.

Dit alles lijkt in eerste instantie wellicht een domein waar u als werkgever weinig invloed op kunt uitoefenen. Toch zijn er wel degelijk dingen die u kunt doen om gezonde voeding en voldoende beweging te stimuleren bij uw werknemers. Een aantal ideeën:

  • Bied sportlessen of een yoga uurtje aan op de werkvloer. Yoga is in het bijzonder heel toegankelijk, ook voor mensen met een minder goede lichamelijke conditie. 

Gezamenlijk sporten kan ook nog eens heel gezellig zijn en de onderlinge band en samenwerking tussen werknemers versterken. 

  • Is sporten op de werkvloer niet mogelijk, kijk dan naar sportmogelijkheden in de buurt. Na het werk of tijdens een pauze snel even een uurtje sporten wordt zo een stuk makkelijker en het kost uw medewerkers geen extra reistijd. U verlaagt hiermee de drempel aanzienlijk.
  • Ook door het aanbieden van een sportabonnement verlaagt de drempel voor uw werknemers om te gaan sporten. Uit onderzoek blijkt dat het aanbieden van een sportabonnement de helft van de niet-sportende werknemers aanzet tot sporten. Dit leidt dan weer tot verhoogde productiviteit en een lager ziekteverzuim. 
  • Zorg voor een kantine met gezonde opties. Heeft u werknemers die in protest gaan als de kroket van het menu verdwijnt? Zet dan in op één ‘vette hap dag’ in de week en biedt op de andere vier dagen gezondere opties aan. Uiteraard is het geen probleem af en toe eens zondigen; hiermee maakt u het makkelijker vol te houden. 

U kunt er ook voor kiezen om de overgang naar een gezondere kantine geleidelijk te laten verlopen, zodat uw werknemers hier rustiger aan kunnen wennen.

Vitaliteit en innovatieve ergonomie

Naast het stimuleren van beweging is een goede ergonomische kantoorinrichting een must bij het streven naar vitaliteit. Door een verkeerde houding kunnen werknemers namelijk ook lichamelijke klachten ontwikkelen. Veel kantoorgebruikers zitten gemiddeld 8 uur per dag op werk. En als werknemers naar huis gaan, zitten ze daar vaak ook nog een aantal uren. Ondanks uw maatregelen om het zitten te beperken en beweging te stimuleren, is het vaak onvermijdelijk dat werknemers toch een aanzienlijk deel van hun tijd zittend doorbrengen. Dan is het zaak om te zorgen voor goede ergonomische omstandigheden. Ook op dit gebied hebben we een aantal tips voor u: 

  • Zorg voor ergonomische werkplekken, met sta-zit bureaus, compleet verstelbare bureaus en stoelen, ergonomische muizen en toetsenborden;
  • In het geval van thuiswerken: leen ergonomisch goed meubilair uit of stel een budget beschikbaar om uw werknemer dit zelf te laten aanschaffen. Een van de grootste nadelen van thuiswerken is namelijk volgens werknemers het gebrek aan een goed ergonomisch ingerichte werkplek
  • Kies voor een interieur dat een positieve invloed heeft op de gezondheid van uw medewerkers. Denk bijvoorbeeld aan biophilic design, waarbij wordt uitgegaan van het gegeven dat mensen gezonder worden in contact met de natuur. Bij deze designstijl kunt u denken aan het gebruik van (uitzicht op) planten, veel natuurlijk lichtinval, gebruik van natuurlijke materialen en een goede ventilatie en temperatuur. Een kantoortuin op deze manier inrichten zorgt voor stressverlichting, een betere stemming en kan zelfs thuiswerkers weer graag doen terugkeren naar kantoor

Privébalans

Wilt u graag uw werknemers in ieder geval deels op kantoor hebben, maar zijn er privézaken die dit bemoeilijken? Nodig uw werknemers uit om hun privé mee te nemen naar kantoor. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Kinderopvang op locatie. Dit wordt steeds populairder bij grote bedrijven als Nike en Adobe om werknemers terug naar kantoor te krijgen. 
  • Huisdieren op kantoor. De aanwezigheid van huisdieren verlicht stress en vergroot productiviteit. Vooral binnen Nederlandse bedrijven is dit een echte trend. Steeds meer kantoren hebben een hond of kat op kantoor als extra teamlid of laten werknemers hun huisdieren mee naar kantoor nemen. Goed voor de mentale gezondheid en ook erg gezellig. Even de hond uitlaten wordt zo een sociale activiteit onder werknemers en zorgt voor wat frisse lucht en beweging. Denk er wel aan dat niet ieder huisdier geschikt is in een kantoortuin.

Ontwikkeling en inspiratie

Een ander onderdeel van vitaliteit op kantoor waar u misschien niet meteen aan denkt, is het zorgen voor voldoende inspiratie tijdens werk. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbieden van lezingen en cursussen die niet direct te maken hebben met de taken van uw werknemers. Het helpt uw werknemers om echt out of the box te denken en inspiratie op te doen uit andere hoeken. Deze inspiratie nemen zij vervolgens mee naar het werk, wat uiteraard waardevol kan zijn voor uw bedrijf.

  • Zorg voor een educatieve ruimte: een ruimte met boekenkasten en comfortabele banken, waar uw werknemers even een pauze kunnen nemen en een boek kunnen lezen. Plaats naast relevante werkgerelateerde boeken ook boeken over lifestyle, kookboeken en boeken uit hele andere werkgebieden.
  • Creëer een cursusruimte. Richt een speciale ruimte in waar cursussen en lezingen kunnen worden gegeven en nodig mensen uit verschillende vakgebieden uit om een lezing of cursus te komen geven. U kunt ook uw werknemers vragen het initiatief hiertoe te nemen.

Takeaways

  • Een vitaliteitsbeleid richt zich op het stimuleren van een gezonde levenswijze voor uw werknemers met aandacht voor voldoende beweging, goede voeding en ontspanning en werkplezier.
  • Goede ergonomie is de basis voor gezond werken. Zeker op kantoor, omdat hier vaak sprake is van veel beeldschermtijd en sedentair werk.
  • Geef uw werknemers de kans om zo nu en dan te ‘ontprikkelen’. In een wereld van overprikkeling doet dit wonderen voor het welzijn en de productiviteit van werknemers op kantoor.
  • Huisdieren en kinderen kunnen het lastig maken voor werknemers om naar kantoor te komen. U kunt uw werknemers helpen door kinderopvang aan te bieden en huisdieren te verwelkomen op de werkplek. 
  • Inspiratie opdoen is een belangrijk en onderbelicht onderdeel van vitaliteit. Als werkgever kunt u uw werknemers stimuleren om inspiratie op te doen buiten hun werkgebied.

Download de RI&E Checklist

Ontdek waar uw bedrijf aan moet voldoen en download deze gratis checklist.

Bekijk alle downloads

Gerelateerde berichten

  • Carolien Ringma
  • 06/07/2024
  • Verzuim

Gezondheid en veiligheid op de werkvloer voor het verminderen van verzuim

Preventie van ziekteverzuim in de productiesector

Rol van leidinggevenden bij het verminderen van ziekteverzuim