Download de RI&E Checklist
Ontdek waar uw bedrijf aan moet voldoen en download deze gratis checklist.
Bekijk alle downloadsBent u benieuwd of een vitaliteitsprogramma uw bedrijf veel op kan leveren? En of de winst en voordelen echt opwegen tegen de kosten? En is vitaliteit een belangrijkere investering dan (nog meer) preventiemaatregelen? In dit artikel leest u wat een vitaliteitsprogramma precies inhoudt, hoe u een programma kunt ontwikkelen dat echt effectief is en welke voordelen u kunt verwachten.
Vitaliteit is een buzzword in de HR-wereld, en niet zonder reden. De gezondheid van uw werknemers waarborgen gaat namelijk niet meer alleen om het voorkomen van ongelukken of uitval. Naast de basis van veilige arbeidsomstandigheden wordt het belang van een sterkere gezondheid steeds meer gewaardeerd. Het verbeteren van welzijn met als doel gezond en duurzaam werken, zorgt niet alleen voor statisch minder ziekteverzuim, maar ook voor productievere werknemers. Vitale werknemers zijn namelijk over het algemeen meer gemotiveerd en bevlogen. Dat geeft ze ook een sterkere veerkrachtigheid en weerbaarheid bij tegenslagen of moeilijke situaties. Een vervelende klant of een lastige klus heeft daardoor minder impact op de gemoedstoestand. Ook herstellen werknemers beter, zodat ze de volgende dag weer fris en met plezier aan het werk kunnen. Iedere werkgever kan voor zijn bedrijf een effectief vitaliteitsprogramma opstellen, met het oog op behoeften en het type werk van uw personeel. Doet u mee? Het RIVM ontwikkelde samen met TNO al in 2013 de Nederlandse Vitaliteitsmeter om de vitaliteit in een organisatie te meten en volgen. Hierin staan drie kerndimensies centraal:
Gevraagd naar wat een vitaliteitsprogramma bedrijven nu het meeste oplevert, zijn er verschillende zaken die genoemd worden. Dit zijn volgens onderzoek de belangrijkste redenen voor Nederlandse bedrijven om te investeren in vitaliteit:
Wat zijn de concrete voordelen van een vitaliteitsprogramma? En wat levert het u nu daadwerkelijk op? Uit onderzoek kwamen de volgende cijfers naar voren als positief gevolg van een sterk vitaliteitsbeleid:
Over het algemeen is de regel: zorg goed voor uw werknemers en zij zullen goed voor u zorgen. Dat klinkt goed, maar is het ook echt zo? Bewezen is dat een vitaliteitsprogramma zorgt voor een lager ziekteverzuim en dus veel kosten kan besparen. Ook blijken bevlogen werknemers meer gemotiveerd te zijn, beter samen te werken, en betere resultaten te boeken. Bent u benieuwd of een investering uw eigen bedrijf veel oplevert? TNO ontwikkelde de KOBA-DI tool, oftewel de Kosten-Baten tool, waarbij u gemakkelijk de kosten en baten kunt berekenen als het gaat om investeringen in duurzame inzetbaarheid voor uw bedrijf. Duurzame inzetbaarheid, waarbij de focus ligt op werknemers tot hun pensioen gezond, gemotiveerd en productief aan het werk te houden, gaat hand in hand met vitaliteit.
Staat u bekend als een goede werkgever? Door te werken aan uw vitaliteitsprogramma versterkt u de reputatie van uw bedrijf aanzienlijk. Het rimpeleffect van een goede reputatie levert zeker veel op als het gaat om talentwerving en het aantrekken van klanten. Bedrijven die goed voor hun werknemers zorgen, komen ook vaker positief in de publiciteit. Denk bijvoorbeeld aan Google, dat in 2020 tot favoriete werkgever werd bekroond door Nederlandse werknemers, en bekend staat als een van de beste werkgevers ter wereld. Werken bij de overheid is ook ontzettend populair, door de goede arbeidsvoorwaarden en carrièremogelijkheden. Welke voordelen brengt een sterke reputatie met zich mee?
Misschien klinkt vitaliteit als een overbodige luxe en vraagt u zich af of het echt zo’n toegevoegde waarde heeft als het gaat om preventie. Volgens verschillende bronnen is een beleid dat zich richt op vitaliteit zelfs effectiever dan een beleid dat zich strict op preventie richt. Binnen HR bestaat steeds meer de trend van amplitie: hierbij wordt de aandacht van het oplossen van problemen verlegd naar het welbevinden van werknemers. Met het versterken van het welzijn van uw werknemers zorgt u er ook voor dat ze beter functioneren en veerkrachtiger zijn. Met een vitaliteitsprogramma zorgt u dat u:
Een belangrijk onderdeel van een goede basisgezondheid op het werk, is een sterke gezondheid buiten het werk. En dat er een balans tussen privé en werk is als het gaat om stress, belasting en herstel na werktijd. Zorgen voor goede maatregelen rondom de werk-privé balans is daarom essentieel om te voorkomen dat uw werknemer uitvalt. Dit kunt u doen door mee te bewegen met uw werknemers wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld wanneer een werknemer veel tijd kwijt is aan mantelzorg en aangepaste werktijden nodig heeft. Of wanneer uw werknemer gebukt gaat onder extra stress door een scheiding of rouw. Hiermee voorkomt u veel klachten gerelateerd aan burn-out, een van de grootste veroorzakers van langdurig verzuim in Nederland:
Welke vitaliteitsbeleid past het beste bij uw werknemers? Een functiegroep die meer met het hoofd werkt, is wellicht meer geïnteresseerd in kennisontwikkeling, maar is mogelijk ook een groep die juist baat kan hebben bij fysieke beweging. Werknemers die juist lichamelijk belastend werk doen, hebben misschien weer behoefte aan een betere ergonomie en manieren om te ontladen door vrijetijdsevenementen of meditatie. Een effectief vitaliteitsprogramma kan opgedeeld worden in de volgende onderdelen met bijkomstige maatregelen:
Ontdek waar uw bedrijf aan moet voldoen en download deze gratis checklist.
Bekijk alle downloadsOntwikkelen van effectief ziekteverzuimbeleid voor de maakindustrie
Belang van preventieve gezondheidschecks voor werknemers in risicovolle werkomgevingen
Innovatieve technologieën ondersteunen ziekteverzuimbeheer