Wat te doen als een reorganisatie op de loer ligt?

Geschreven door Carolien Ringma, Beleid, Corona

Gepubliceerd op 31/03/2020

De ABN Amro verwacht dit jaar een krimp van de economie van maar liefst 3,5%. Sommige branches leveren maar liefst 10 tot 15% in. Voor het bedrijfsleven vragen de maatregelen van de overheid ter bestrijding van het coronavirus een flinke inlevering op de omzet. Dit jaar zal blijken welke bedrijven voldoende aanpassingsvermogen hebben om goed en wel uit de economische recessie te komen. Vaak is reorganisatie hiervoor vereist. Hoe zorgt u ervoor dat u de herstructurering van uw organisatie in goede baan leidt en het maximale uit uw medewerkers haalt in deze onzekere tijden?

Ondanks steunmaatregelen van de overheid voor het behoud van banen en inkomen zullen toch bedrijven dit jaar omvallen, met behoorlijke impact op de werkgelegenheid. Binnen sectoren die hard worden getroffen, zoals binnen de reisbranche, vallen ontslagen. Bij KLM vindt nu al een grote reorganisatie plaats: 1500 tot 2000 banen worden geschrapt. 

Flexibiliteit en wendbaarheid van organisaties maakt dat sommige wel en sommige organisaties niet het hoofd boven water kunnen houden. Een belangrijke verschuiving in consumentengedrag vindt plaats van offline naar online. Mensen willen contactloos boodschappen doen. U kunt uw winkelmedewerkers mogelijk inzetten in uw magazijn. Als bedrijven hierop inspelen biedt hen dit een unieke kans. Gezien de horeca gesloten zijn veel restaurants overgestapt naar afhaal- en bezorgservice. Steeds meer bedrijven herstructureren hun organisatie om omzetverlies te beperken. 

De kans om werknemers voor langere tijd te binden

De huidige coronacrisis biedt u tevens de mogelijkheid om als werkgever te laten zien dat u geeft om uw medewerkers. Organisaties benoemen vaak dat medewerkers op de eerste plaats staan. U kunt daad bij woord voegen en laten zien dat hun gezondheid en welzijn belangrijk zijn. De maatregelen die u nu neemt kunnen wel eens bepalend zijn in welke hoe uw werknemers zich in de toekomst aan u binden, blijkt uit Mercer’s 2020 Global Talent Trends-onderzoek. U pakt dit onder andere aan door ervoor te zorgen dat uw medewerkers zo veilig en gezond mogelijk kunnen werken en zo weinig mogelijk onzekerheid hebben over hun baan of inkomen.

Zoals Derk Jan Koole, business leader career bij Mercer Nederland verwoordt: “Vooral nu werknemers zich zorgen maken over de impact van de corona-pandemie op hun gezondheid, baanzekerheid en financiën, kunnen werkgevers het vertrouwen van hun werknemers maken of kraken met de acties die zij ondernemen. En vooral ook door de empathie die zij hun personeel tonen.”

Welke mogelijkheden heeft u bij herstructurering van uw organisatie?

Naast de tijdelijke maatregelen van de overheid, moet u zelf aan de slag om voor omzet en werkgelegenheid te zorgen. U heeft een personeelsbestand wat u door dient te betalen tijdens de coronacrisis, wat u niet zomaar kunt ontslaan en dat u de kans biedt een goede werkgever te zijn. Een goede oplossing is om uw huidige medewerkers om te scholen. Dit heeft een aantal voordelen:gaat u (tijdelijk) mogelijk andere producten of diensten aanbieden of een nieuw merk opzetten. 

Voordelen omscholen personeel

  • U houdt huidige kennis, vaardigheden en loyaliteit van uw medewerkers binnen de organisatie.Omscholing zorgt ervoor dat uw medewerkers binnen uw organisatie blijven werken.
  • Medewerkers zijn gemotiveerder als ze uitdaging hebben en zich kunnen ontwikkelen. Omscholing kan hen dit bieden.
  • Collega’s die samen een traject aangaan en een gemeenschappelijk doel hebben ontwikkelen een saamhorigheidsgevoel.
  • U kunt uw personeel te trainen om volgens de nieuwste richtlijnen en technologieën te werken. Iets waar normaal gesproken mogelijk geen tijd voor is. Hierdoor staat uw bedrijf in de toekomst sterker in uw schoenen. U kunt uw organisatie klaarstomen voor de nieuwe wereldeconomie.
  • U moet uw medewerkers toch doorbetalen, ook als er momenteel geen werk voor hen is. Door hen te trainen of om te scholen wordt hun tijd alsnog besteed ingezet ten behoeve van de organisatie.
  • U biedt uw medewerkers de mogelijkheid intern door te ontwikkelen of promotie te maken, wat de bedrijfscultuur ten goede komt. Een werkgever die investeert en geeft om de ontwikkeling van medewerkers krijgt hier betrokken en loyale medewerkers voor terug. 

Om een reorganisatie te laten slagen en de kans op continuïteit van uw organisatie te vergroten is het belangrijk dat een herstructurering een positief karakter heeft. Zo moeten ook uw medewerkers het belang inzien van een maatregel als omscholing.

Waar moet u rekening mee houden?

Wanneer u aan de slag gaat met het reorganiseren van de werkzaamheden en functies binnen uw organisatie is het belangrijk uw medewerkers actief te betrekken bij dit proces. Zo creëert u het meeste draagvlak voor de nieuwe maatregelen. Uw OR moet zijn aangehaakt en medezeggenschap is essentieel. Daarnaast zijn belangrijke aandachtspunten:

  • Tevens is het belangrijk goed met uw medewerkers te communiceren. Dit is momenteel een extra uitdaging nu velen op afstand werken en een persoonlijk gesprek alleen nog plaats kan vinden via telefoon of een beeldscherm. Gezichtsuitdrukkingen en andere non-verbale communicatie is moeilijker, dus het is van belang dat uw HR-medewerkers goed de tijd en aandacht voor hun medewerkers hebben. 
  • Vergeet niet dat uw medewerkers vooral gemotiveerd zijn als u rekening houdt met hun persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. Als u hen inzet op basis van hun capaciteiten en talenten zodat uw medewerkers goed op hun plek zitten en optimaal tot hun recht komen.
  • Houd er ook rekening mee dat het inwerken van uw personeel voor een nieuwe functie lastiger is op afstand. Een groepstraining opzetten kan niet op een fysieke locatie en moet online plaatsvinden. Het traject duurt langer en brengt kosten met zich mee. 
  • En het allerbelangrijkste – zeker in deze tijden – is het bieden van veilige en gezonde arbeidsomstandigheden. Dit kan betekenen dat u bureaustoelen dient rond te brengen naar de huizen van uw medewerkers, maar ook dat u zorgt voor beschermingsmateriaal wanneer uw medewerkers wel op lokatie werken. Geef voorlichting over de huidige omstandigheden en hoe de kans op besmetting te minimaliseren. Volg de richtlijnen van het RIVM en beantwoord vragen die uw medewerkers hebben.
info Wilt u meer weten over de verzuimscan die MediWerk biedt? Klik dan hier.

Uw ziekteverzuim al onder controle?

De Verzuimscan kan als uitstekende basis dienen voor maatregelen om verzuim terug te dringen. Doe de scan!

Gerelateerde berichten

  • Carolien Ringma
  • 26/11/2024
  • Verzuim

Communicatie en bewustwording rondom ziekteverzuim onder werknemers

Mediwerk en Verdi Groep: Een sterke samenwerking voor de toekomst

Ontwikkelen van effectief ziekteverzuimbeleid voor de maakindustrie