Download de RI&E Checklist
Ontdek waar uw bedrijf aan moet voldoen en download deze gratis checklist.
Bekijk alle downloadsEen goede manier om verzuim aan te pakken bij de wortel is door preventief medisch onderzoek in te zetten. Het is daarbij ook vastgelegd in de Arbowet dat u periodiek een medisch onderzoek moet aanbieden aan uw werknemers. Maar welk preventief medisch onderzoek is het beste voor uw personeel? En hoe maakt u een onderzoek op maat? In dit artikel gaan we in op de verschillende types preventief medische onderzoeken. En hoe u de juiste kunt kiezen voor uw eigen werknemers.
Hoe transparant is het bespreken van de gezondheid van uw werknemers bij u? Volgens onderzoek blijkt dat het nog lang niet genormaliseerd is om het op de werkvloer te hebben over gezondheid:
Maar er liggen zeker wel kansen voor verbetering met een preventief medisch onderzoek. 40% van de werknemers zegt namelijk ook dat ze niet afwijzend tegenover een werkgever zouden staan bij hulp voor een gezondere leefstijl. Kortom, uit onderzoek blijkt dat het juist erg effectief kan zijn verder te gaan dan de gestandaardiseerde testen die zich alleen richten op de werkomstandigheden. Een preventief medisch onderzoek, oftewel een PMO, is dan een uitstekende keuze. Omdat hiermee ook onder andere het onderwerp van een gezonde leefstijl en vitaliteit op de kaart kan worden gezet. En dat is niet alleen positief voor uw werknemers, maar ook voor u. Vitale werknemers zijn meer gemotiveerd, productief en veerkrachtig als het gaat om werkstress.
Een PMO is dus een breed gezondheidskundig onderzoek, maar wat betekent het precies? Eigenlijk bestaat een preventief medisch onderzoek uit twee delen. Een diepgaand onderzoek naar de gezondheid van uw werknemer, maar ook advies om de gezondheid te verbeteren. Een belangrijk deel hiervan zijn de risico’s waar uw werknemers aan bloot worden gesteld. Denk bijvoorbeeld aan een gehoortest wanneer ze met luide apparaten werken zoals in de metaalsector. Of een oogtest voor werknemers die lange uren voor hun beeldscherm zitten. Een paar belangrijke dingen om over de PMO te weten:
Als u zoekt naar medische keuringen komen beide een PMO en PAGO vaak naar boven. Maar wat is het verschil hiertussen precies? Bij een PAGO wordt over het algemeen alleen gekeken naar werkgerelateerde gezondheidsrisico’s. Een PMO kijkt daarentegen naar de algehele gezondheid van uw werknemer. Daarmee is een PMO een uitgebreider onderzoek. En vaak ook een logische keuze omdat de focus naast verzuim ook ligt op preventie en duurzame inzetbaarheid. Vaak zijn gezondheidsklachten en potentieel ziekteverzuim namelijk het gevolg van diverse factoren, ook voorbij de werkvloer. Met een preventief medisch onderzoek mist u niets. Ook krijgt u een scherper inzicht in de algehele gezondheid van uw werknemers. Zo kunt u de beste begeleiding of interventies garanderen. Niet alleen om hun gezondheid te verbeteren, maar ook zodat u niet voor onvoorziene problemen komt te staan. De grootste verschillen tussen de PMO en PAGO:
Een preventief medisch onderzoek bestaat vaak uit een uitgebreid onderzoek met diverse onderdelen. Een volledig PMO kijkt naar zo veel mogelijk gezondheidsrisico’s. Maar niet elk werk heeft natuurlijk met dezelfde risico’s te maken. Het type PMO dat u aanbiedt kan dus het beste gebaseerd zijn op de functie van de betreffende werknemer. Over het algemeen zijn de volgende delen onderdeel van een PMO:
Bij een PMO kunnen verschillende testen worden uitgevoerd. Ook kan er worden gekozen voor verschillende onderdelen. Een deel van de inhoud staat vast binnen een PAGO. Maar bij een preventief medisch onderzoek wordt vaak overlegt over de onderdelen van het onderzoek met de bedrijfsarts en eventueel de OR. Een aantal voorbeelden:
Heeft u veel werknemers die fysiek zwaar werk doen, zoals in de bouw of de binnenvaart? Als u veel werknemers in uitvoerende en fysiek belastende functies heeft, is een preventief medisch onderzoek gericht op de fysieke kant van werken erg effectief. Hierbij krijgt uw personeel daarnaast meer inzicht in de veiligheids- en gezondheidsrisico’s van de functie. Zodat kunnen ze zelf ook beter op hun gezondheid letten. De onderdelen van dit type PMO houden tenminste het volgende in:
Bestaan er minder risicovolle werkomstandigheden voor uw werknemers? Dan kan het volstaan een meer algemeen preventief medisch onderzoek aan te bieden. Bij een basis PMO ontvangt uw werknemer een lijst met gezondheidsvragen op maat. Uw werknemer krijgt hierna inzicht in hun eigen veiligheids- en gezondheidsrisico’s. Ook dit is dit type PMO uitstekend om inzicht te krijgen in organisatiebrede, eventueel vaker voorkomende risico’s en gezondheidsklachten. Ook als het gaat om specifieke afdelingen. Zo kunt u meer gericht aanpassingen maken om de veiligheid te verbeteren.
Fysiek belastend werk wordt vaak wellicht als het gevaarlijkste werk gezien. Toch ervaren veel werknemers ook negatieve gevolgen aan mentaal veeleisend werk. Hierbij kan het gaan om psychische belasting. Maar ook emotioneel belastend werk of emotionele betrokkenheid bij het werk. Daarnaast kan extern ongewenst gedrag, zoals van klanten of patiënten, als mentale belasting worden ervaren. Dit komt binnen alle beroepslagen voor, maar volgens CBS staan bepaalde sectoren bovenaan. De beroepen met het meest emotioneel zwaar werk zijn bijvoorbeeld maatschappelijk werkers, politie en brandweer, psychologen en sociologen, en gespecialiseerd verpleegkundigen, artsen en medisch personeel. Ook komt in de zorg- en welzijnssector ongewenst gedrag vanuit derden het meest voor. Onderdelen bij een preventief medisch onderzoek gericht op mentaal belastend werk kunnen er als volgt uitzien:
Vraagt u zich of u een preventief medisch onderzoek toch verplicht kan stellen? In bepaalde gevallen is dit wel een mogelijkheid, bijvoorbeeld wanneer een medische keuring onderdeel is van de sollicitatieprocedure. Volgens de wet mag u een PMO alleen officieel verplicht stellen wanneer het voor de functie noodzakelijk is dat uw werknemer aan bijzondere medische eisen voldoet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fysiek zware beroepen. Maar ook beroepen zoals een buschauffeur of treinmachinist waarbij goed zicht noodzakelijk is. Pas wanneer uw werknemer de medische keuring goed doorstaan heeft is het verantwoord hem of haar in dienst te nemen. Zo voorkomt u ook dat u mensen aanneemt die het werk eigenlijk niet aankunnen. Of wanneer mensen extra kwetsbaar zijn voor bepaalde risico’s en sneller kans hebben op klachten of verzuim.
Om de meest effectieve resultaten te krijgen waarmee u de pijnpunten écht kunt aanpakken, is het belangrijk de juiste PMO te kiezen. Zo mist u geen potentiële factoren die een probleem kunnen worden in de toekomst. Ook signaleert u dan klachten al voordat iemand er zelf erg in heeft. Een paar tips om de juiste PMO te kiezen voor uw eigen werknemers:
Ontdek waar uw bedrijf aan moet voldoen en download deze gratis checklist.
Bekijk alle downloadsCommunicatie en bewustwording rondom ziekteverzuim onder werknemers
Mediwerk en Verdi Groep: Een sterke samenwerking voor de toekomst
Ontwikkelen van effectief ziekteverzuimbeleid voor de maakindustrie