Download de RI&E Checklist
Ontdek waar uw bedrijf aan moet voldoen en download deze gratis checklist.
Bekijk alle downloadsWerkgevers in de industrie, zowel de zware als de maakindustrie, staan voor unieke uitdagingen. Werknemers voeren fysiek belastend werk uit, werken onder risicovolle omstandigheden en vormen het kloppend hart van uw bedrijf. Maar wat als u gezondheid niet alleen zou zien als een manier om ziekteverzuim te verminderen, maar ook als een strategische troef om concurrentievoordeel te behalen? Preventieve gezondheidschecks kunnen niet alleen de gezondheid van uw werknemers waarborgen, maar ook een katalysator zijn voor innovatie binnen uw organisatie. In deze blog laten we zien hoe een focus op gezondheid een positieve impact kan hebben op verzuimcijfers, bedrijfsproductiviteit en zelfs de concurrentiepositie van uw bedrijf. Hiermee proberen we aan te tonen dat het belang van preventieve gezondheidschecks voor werknemers cruciaal is voor werkgevers.
Ziekteverzuim is een kostenpost die tijd en geld opslurpt. In Nederland bedroegen in 2023 de kosten van ziekteverzuim gemiddeld €350 per dag per werknemer. De totale kosten voor verzuim bedroegen 23 miljard euro. 8 miljoen werknemers verzuimden gemiddeld 8,2 werkdagen in 2023. Ondanks dat het verzuim sinds 2022 een dalende trend heeft ingezet, blijven de kosten stijgen. In 2023 zijn de loonkosten harder gestegen dan in voorgaande jaren. Het CBS spreekt van de grootste cao-loonstijging in veertig jaar. Voor bedrijven in de zware industrie, waar de aard van het werk vaak lichamelijk zwaar en risicovol is, kunnen deze kosten snel oplopen. Toch zijn deze directe kosten slechts het topje van de ijsberg. Indirecte kosten kunnen de impact nog verder vergroten. Denk daarbij aan:
Op werkplekken met risico’s op valgevaar, zwaar tillen en blootstelling aan gevaarlijke stoffen, kunnen werknemers klachten ontwikkelen aan het bewegingsapparaat en de ademhalingswegen. Veel van deze werkgerelateerde klachten ontstaan niet van de ene op de andere dag, maar bouwen zich geleidelijk op. In sommige gevallen leiden deze risico’s tot onomkeerbare fysieke slijtage. Denk daarbij aan klachten aan arm, nek en schouders (KANS) die worden veroorzaakt door repeterende handelingen die bijvoorbeeld bouwvakkers moeten uitvoeren.
Hierom is het van strategisch belang om preventieve gezondheidschecks uit te voeren bij werknemers. Door de gezondheid van uw werknemers herhaaldelijk te controleren, kunt u niet alleen langdurig verzuim voorkomen, maar ook de werkomstandigheden optimaliseren. U voldoet daarmee aan het verplichte arbobeleid en dat is ook goed voor uw imago als goede werkgever.
Preventieve gezondheidschecks hebben hun waarde bewezen bij het terugdringen van ziekteverzuim. Maar er is meer. Wanneer u gezondheidszorg proactief en strategisch inzet, biedt dit kansen om uw bedrijf verder te ontwikkelen. Deze checks kunnen niet alleen gezondheidsproblemen aan het licht brengen, maar ook waardevolle data opleveren over de lichamelijke en mentale gezondheid van uw werknemers. Met deze inzichten kunt u gericht en effectiever maatregelen nemen om bijvoorbeeld werkplekken of werkschema’s aan te passen. Door gezondheidsinformatie te integreren in bredere bedrijfsprocessen, kunt u als bedrijf of organisatie:
Gezonde werknemers zijn niet alleen productiever, maar dragen ook bij aan een innovatief bedrijfsklimaat. Werknemers die zich goed voelen, zowel fysiek als mentaal, zijn vaker bereid om mee te denken over procesverbeteringen. Door te investeren in preventieve gezondheidschecks creëert u een omgeving waarin werknemers floreren en waarin het bedrijf kan groeien.
Lees ook ons blog over investeren in gezonde werknemers.
Preventief Medisch Onderzoek (PMO) biedt een breder inzicht in de totale gezondheid van werknemers, waarbij niet alleen werkgerelateerde risico’s worden onderzocht, maar ook factoren zoals levensstijl, stress en lichamelijke conditie. Dit onderzoek helpt werknemers inzicht te krijgen in hun gezondheid en hen gericht hun welzijn te verbeteren. Dit kan bijdragen aan een hogere productiviteit en een lagere ziekteverzuim. Het PMO werkt preventief, omdat de werknemers zich bewust worden van de gezondheidsrisico’s waarmee zij te maken hebben. Het motiveert hen ook om actie te ondernemen voor hun eigen gezondheid.
In tegenstelling tot het Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO), dat uitsluitend focust op werkgerelateerde gezondheidsrisico’s, biedt een PMO een vollediger beeld van zowel de werk- als privéfactoren die van invloed zijn op de gezondheid. Dit maakt het een waardevol instrument voor u als werkgever als u niet alleen een toename van veiligheid, maar ook de duurzame inzetbaarheid van uw werknemers wilt verbeteren. Bedrijven zouden steeds vaker voor een PMO kunnen kiezen om hun gezondheids- en preventiebeleid te versterken waarmee het belang van preventieve gezondheidschecks voor werknemers zich vertaalt in positieve gevolgen voor zowel de gezondheid van medewerkers als de bedrijfsresultaten.
Preventieve maatregelen als een PMO houden werknemers langer gezond en actief. Dit leidt niet alleen tot minder verzuim, maar verhoogt ook de productiviteit op de werkvloer. Wanneer medewerkers zich fysiek goed voelen, kunnen zij zich beter concentreren en optimaal presteren. Dit is vooral belangrijk in sectoren waar foutmarges klein zijn en efficiëntie directe invloed heeft op de bedrijfsresultaten. Een voorbeeld hiervan zijn assemblagemedewerkers die in een hoog tempo foutloos onderdelen moeten “picken” voor assemblage.
Hoewel preventieve gezondheidschecks op korte termijn een investering vereisen, leveren ze op de lange termijn aanzienlijke besparingen op. Het is een investering in de toekomst van uw bedrijf. Door potentiële gezondheidsrisico’s vroegtijdig aan te pakken, voorkomt u langdurige ziektes, arbeidsongeschiktheid en de bijbehorende kosten.
De data die u verkrijgt uit preventieve gezondheidschecks kunnen waardevolle input leveren voor innovatieve werkprocessen. Heeft u bijvoorbeeld ontdekt dat rugklachten een terugkerend probleem zijn onder uw werknemers? Dit kan aanleiding geven tot het aanpassen van werkmethoden of de aanschaf van nieuwe technologieën die het werk lichter maken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van exoskeletten en een gipsspuitmachine door stukadoors bij het stukadoren van plafonds. Door proactief om te gaan met de gezondheidsgegevens van uw personeel, versterkt u de concurrentiepositie van uw bedrijf.
Investeren in de gezondheid van uw werknemers past binnen een bredere MVO-strategie. In een tijd waarin steeds meer bedrijven zich profileren op hun maatschappelijke bijdrage, kan het aanbieden van preventieve gezondheidszorg een sterke pijler vormen voor uw MVO-beleid. Dit draagt niet alleen bij aan een positieve reputatie, maar versterkt ook relaties met partners en klanten.
Preventieve gezondheidschecks zijn niet alleen een manier om ziekteverzuim te verminderen, maar kunnen ook een belangrijke rol spelen in het verhogen van de productiviteit en het stimuleren van innovatie binnen uw organisatie. Door gezondheid een integraal onderdeel van uw bedrijfsstrategie te maken, kunt u zowel de tevredenheid en gezondheid van uw werknemers waarborgen als bijdragen aan de efficiëntie en concurrentiekracht van uw bedrijf.
Lees hiervoor ook ons blog over beleid voor duurzame inzetbaarheid van uw personeel.
Overweegt u om gezondheidszorg op een meer strategische manier te benaderen? Een arbodienst denkt graag met u mee over de mogelijkheden die passen bij uw specifieke bedrijfsomgeving. Samen kunt u werken aan een gezonder en productiever bedrijf.
Preventieve gezondheidschecks zijn niet alleen een manier om ziekteverzuim te verminderen, maar kunnen ook een essentiële rol spelen in het verhogen van de productiviteit en het stimuleren van innovatie. Door gezondheid op te nemen in uw bedrijfsstrategie, kunt u een concurrentievoordeel behalen, uw werknemers tevreden en gezond houden en tegelijkertijd kosten besparen.
Ontdek waar uw bedrijf aan moet voldoen en download deze gratis checklist.
Bekijk alle downloadsPraktische tips managen van langdurig ziekteverzuim in fysiek belastende beroepen
Evaluatie van bestaand verzuimbeleid en mogelijke verbeteringen
Communicatie en bewustwording rondom ziekteverzuim onder werknemers