Coronavirus: Wat voor maatregelen kunt u nemen op de werkvloer

Geschreven door Carolien Ringma, Algemeen, Corona

Gepubliceerd op 02/03/2020

RIVM: Vragen en antwoorden coronavirus

Het Coronavirus (COVID-19) is in Nederland geconstateerd. Werkgevers en werknemers kunnen zich voorbereiden om de verspreiding van dit virus zo veel mogelijk te voorkomen.

Heeft u werknemers die onlangs onverhoopt in contact zijn geweest met zieke mensen in de risicogebieden, dan moeten zij mogelijk tot twee weken contact met anderen vermijden gezien de incubatietijd. Zij moeten dan de instructies van de GGD opvolgen en dus niet op het werk verschijnen.

Het is daarnaast verstandig om medewerkers met vakantieplannen te wijzen op de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse zaken.

Besmetting voorkomen

In Nederland houdt het RIVM de ontwikkelingen rondom het coronavirus in de gaten. Het instituut geeft ook richtlijnen om het risico op besmetting te verkleinen. Hiervan kunnen we de volgende opsomming maken:

 • Zorg voor goede persoonlijke hygiëne en kom niet in de buurt van zieke mensen die griepverschijnselen hebben;
 • Regelmatig handen wassen, minstens 30 seconden. Eventueel ontsmettingsgel gebruiken als handen wassen niet mogelijk is;
 • Gebruik papieren zakdoekjes en hoest en nies in de binnenkant van de elleboog. Een papieren mondkapje dragen helpt niet tegen besmetting met het virus;
 • Maak geregeld harde oppervlakken (bureaublad, lichtknoppen, deurklinken, toetsenbord) extra schoon;
 • Zorg voor goede ventilatie van de werkplekken;
 • Probeer je gezicht en/ of mond niet aan te raken met je handen;
 • Wijs medewerkers met vakantieplannen op de reisadviezen van de overheid;
 • Ga niet naar gebieden waar het coronavirus voorkomt. Als dat niet anders kan, vermijd daar dan grote groepen mensen. Kom niet in de buurt van boerderijen en/ of wilde dieren;
 • Ga zorgvuldig om met de bereiding van voedsel (zeker in risicogebieden) en zorg dat eten goed is doorbakken en/ of doorgekookt.

Met klachten (niet) naar de dokter of bedrijfsarts

Als medewerkers onverhoopt ziek worden of verschijnselen vertonen, moeten zij thuisblijven en telefonisch contact zoeken met de huisarts. Oproepen om naar de (bedrijfs)arts te gaan is niet verstandig. Er dient eerst telefonisch te worden bepaald wat de klachten zijn. Het is namelijk mogelijk dat een besmette patiënt het virus verspreid in de wachtkamer. Een vervolgonderzoek zal dan ook plaatsvinden met beschermende middelen voor de huisarts of GGD-medewerker.

Werktijdverkorting aanvragen

Als uw organisatie door het coronavirus voor minstens 2 weken ten minste 20 procent minder werk heeft, is het mogelijk om werktijdverkorting aan te vragen bij het ministerie van SZW. Dat kan overgens alleen voor werknemers waarvoor loondoorbetalingsplicht bestaat, dus niet voor oproepkrachten met een nul-urencontract en uitzendkrachten.

Als het ministerie een vergunning afgeeft, kunt u bij het UWV een tijdelijke WW-uitkering aanvraagen voor uw werknemers. UWV vergoedt achteraf de uren dat werknemers niet werkten tijdens de vergunningsperiode. U heeft zo minder loonkosten, terwijl de werknemers wel volledig in dienst blijven.

LET OP: voor het laatste en meest actuele nieuws omtrent het coronavirus verwijzen wij u graag naar de website van het RIVM: https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden

Artikelbron: https://www.personeelsnet.nl/bericht/coronavirus-dit-kunnen-werkgevers-en-werknemers-zelf-doen

info Wilt u meer weten over de verzuimscan die MediWerk biedt? Klik dan hier.

Uw ziekteverzuim al onder controle?

De Verzuimscan kan als uitstekende basis dienen voor maatregelen om verzuim terug te dringen. Doe de scan!

Gerelateerde berichten

 • Carolien Ringma
 • 19/04/2024
 • Verzuim

Effectieve strategieën om ziekteverzuim te minimaliseren in de staalindustrie

HR op koers: duurzame inzetbaarheid in de maritieme wereld

Beleid met zeebenen: duurzaam inzetbaarheidsbeleid in de maritieme sector