Duurzame inzetbaarheid personeel: hoe houdt u medewerkers vitaal en productief?

Geschreven door Carolien Ringma, Vitaliteit

Gepubliceerd op 25/08/2023

Voor elke ondernemer of HR-professional is het een uitdaging: hoe houdt u uw medewerkers langdurig gemotiveerd, gezond en productief? Met de veranderende arbeidsmarkt en de groeiende nadruk op het welzijn van werknemers, is duurzame inzetbaarheid steeds belangrijker. In de maritieme sector en de offshore zijn veiligheid en efficiëntie cruciaal. Het langdurig gemotiveerd en gezond houden van medewerkers kan daarom van strategische betekenis blijken in een sector waar grote investeringen eerder norm dan uitzondering zijn. In deze blog duiken we dieper in deze materie en reiken we u enkele handvatten aan hoe u uw medewerkers vitaal en productief kunt houden. 

Wat is duurzame inzetbaarheid?

Duurzame inzetbaarheid gaat over uw medewerkers en hoe u hen zo lang gezond, tevreden en productief binnen uw bedrijf of organisatie houdt. Dat betekent dat u HR-beleid moet voeren waarin u zo veel mogelijk rekening houdt met de specifieke wensen en omstandigheden van uw werknemers en dat gedurende de verschillende fasen van hun loopbaan. Zoals gezegd omvat dit zowel de fysieke als mentale gezondheid, maar ook de voortdurende ontwikkeling van vaardigheden en competenties. In de maritieme sector, de offshore en energiesector zijn er unieke uitdagingen waar medewerkers mee worden geconfronteerd. Lange werktijden, ploegendiensten, extreme weersomstandigheden, gevaarlijke stoffen en lang van huis zijn.

Waarom is duurzame inzetbaarheid belangrijk?

Met een vergrijzende bevolking en een langere pensioenleeftijd is het cruciaal dat werknemers langer fit en gezond blijven.Op 1 januari 2023 was 20,2% van de inwoners van Nederland 65 jaar of ouder. De vergrijzing is opgelopen van 12,8% in 1990 naar 20,2% in 2023. De vooruitzichten zijn dat in 2050 46,5% van de Nederlandse bevolking is vergrijst.  Daarnaast toont onderzoek aan dat gelukkige en gezonde medewerkers productiever zijn en minder vaak ziek worden. In de maritieme sector en de offshore hebben bemanningen en medewerkers te maken met:

 • vermoeidheid door lange reizen;
 • vaartuig bewegingen;
 • slaapverstoringen door trillen en lawaai;
 • psychosociale stress (weinig privacy);
 • fysieke ongemakken (zwakke maag);
 • drank en drugsmisbruik.

Duurzame inzetbaarheid van medewerkers in de maritieme sector en de offshore kan alleen als deze problemen worden getackeld. Een programma dat zich richt op het mentale en fysieke welzijn van uw medewerkers kan leiden tot een daling van het ziekteverzuim maar ook uw medewerkers vitaal houden. Dat betekent dat u als werkgever meer middelen overhoudt die u kunt aanwenden voor trainingen van uw bemanning bijvoorbeeld. 

Tips en voorbeelden om vitaliteit en productiviteit te bevorderen

 • Ergonomie op de werkplek: Voor bemanningsleden aan boord van schepen en werknemers op offshore platformen is het belangrijk om ergonomisch ontworpen werkruimtes te hebben. Denk aan verstelbare stoelen en sta-bureaus in controlekamers. Dit heeft direct invloed op de fysieke gezondheid en productiviteit van uw medewerkers en bemanning. 
 • Flexibel werken: Implementeer een rooster dat zowel de operationele behoeften als de rusttijden van de werknemers respecteert. Dit verhoogt de tevredenheid en productiviteit en helpt om burn-out te voorkomen, wat cruciaal is tijdens langdurige zeereizen of offshoreprojecten.
 • Opleiding en ontwikkeling: Siemens biedt haar medewerkers regelmatig trainingen en cursussen aan om up-to-date te blijven met de nieuwste technologieën en vaardigheden. Dit zorgt voor gemotiveerde medewerkers die zich gewaardeerd voelen.

Met de gebruiksvriendelijke kosten-baten-tool(KOBA-DIE) van TNO en het NPDI, kunt u inzicht krijgen in wat duurzame inzetbaarheid uw bedrijf of organisatie kan opleveren. Hiermee kunt u gerichter investeren in duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers waardoor zij nu en in de toekomst langer gezond, gemotiveerd en productief blijven.

Hoe houdt u medewerkers vitaal en productief?

 • Luister naar uw medewerkers: 

Voer regelmatig gesprekken met hen om te begrijpen wat hun behoeften en wensen zijn. Enquêtes kunnen u over tijd waardevolle informatie geven over hoe uw medewerkers zich voelen en hoe tevreden zij zijn met hun werk en arbeidsomstandigheden.

 • Bied groeimogelijkheden: 

Zorg voor opleidingsmogelijkheden, zodat medewerkers zich kunnen blijven ontwikkelen.

 • Gezonde werkplek: 

Investeer in ergonomische meubels, bied gezonde snacks aan en moedig beweging aan. Innovatieve kantoorruimtes en kantoormeubelen zorgen voor een goede houding, beweging en comfort voor medewerkers. Dit heeft direct invloed op de fysieke gezondheid en productiviteit.

 • Flexibiliteit: 

Overweeg flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden. Zo kunnen medewerkers hun werk beter aanpassen aan hun persoonlijke situatie. Dit geeft een betere werk-privébalans en verhoogt de tevredenheid en productiviteit.

 • Onderzoek van Manpower Group laat zien dat bijna 40 procent van de kandidaten voor een nieuwe baan, wereldwijd gezien, aangeeft dat flexibiliteit nu een van de drie belangrijkste factoren is bij het maken van carrièrebeslissingen. In Nederland is dit zelfs 46 procent. Uit het onderzoek komen meerdere interessante zaken naar voren.
  • In Nederland verkiest 20% van de kandidaten  parttime werk.
  • 14% geeft de voorkeur aan flexibele aankomst en vertrektijden.
  • 16% geeft de voorkeur aan fulltime werken vanuit huis.
  • 21% wil kunnen kiezen uit de ploegendiensten indien aanwezig.
  • 20% wil parttime werken vanuit huis.
  • 4% wil de mogelijkheid voor een sabbatical of loopbaanonderbreking.
  • 6% verlof voor zorgtaken kunnen opnemen.

Betrokkenheid versterkt door autonomie

Bij Google hadden medewerkers de 20-procent-tijd-regel, waarbij ze 20% van hun werktijd mochten besteden aan eigen projecten. Dit initiatief heeft geleid tot de creatie van succesvolle diensten zoals Gmail en Google News. Door medewerkers autonomie te geven, bevordert u hun betrokkenheid en creativiteit.

 • Wat kunt u doen? Overweeg om medewerkers een deel van hun tijd te laten besteden aan zelfgekozen projecten die in lijn liggen met de bedrijfsdoelen.

Fysieke vitaliteit bevorderen

Het introduceren van fitnessprogramma’s op de werkvloer kan helpen de fysieke vitaliteit van uw medewerkers te onderhouden en te verbeteren. U kunt pauzes inlassen voor korte work-outs, maar een fitnessruimte beschikbaar stellen geeft uw medewerkers meer ruimte en gelegenheid om aan hun fysieke vitaliteit te werken. Met deze maatregelen kan ziekteverzuim tegengegaan worden en krijgen uw medewerkers meer energie. 

 • Introduceer fitnessfaciliteiten op schepen en offshore-platformen en organiseer groepsactiviteiten, zoals gezamenlijke workouts of competitieve sporten.

Philips bijvoorbeeld besteedt veel aandacht aan gezondheid en goed in je vel zitten. Philips heeft hiervoor een Health & Wellbeing programma voor haar medewerkers. Het bedrijf stimuleerde in oktober 2022 medewerkers mee te doen aan de Eindhoven Marathon. Philips huurde professionele lopers in om haar medewerkers voor te bereiden op de marathon met tips en trucs. Medewerkers werden begeleid bij het maken van trainingsschema’s en hoe blessures te voorkomen.  

Mentale gezondheid voorop stellen  

Unilever lanceerde in 2015 een welzijnsprogramma om de geestelijke gezondheid van medewerkers te ondersteunen. Het programma helpt leidinggevenden om depressie op de werkplek beter te managen. Medewerkers hebben toegang tot middelen voor mentale gezondheid, zoals mindfulness-apps en counseling. Hierdoor voelen werknemers zich ondersteund en kunnen ze stressvolle situaties beter aan.

 • Investeer in programma’s die gericht zijn op mentale gezondheid. Een regelmatige check-in of de toegang tot counseling kan het verschil maken. Geef medewerkers aan boord toegang tot psychologische ondersteuning, bijvoorbeeld via telehealth-diensten, om de unieke stress van het leven op zee aan te pakken.

Feedback als groeimiddel

Feedback is bij bedrijven als Microsoft geïntegreerd in de bedrijfscultuur. In plaats van jaarlijkse beoordelingen, worden er regelmatig check-ins gehouden. Dit zorgt voor continue verbetering en stelt medewerkers in staat om direct te reageren op feedback. De beloning van medewerkers wordt ook gebaseerd op impact. Impact wordt gemeten op basis van onder andere:

 • resultaten van de check-ins
 • feedback van collega’s
 • feedback van externe managers
 • feedback van klanten 

Introduceer frequente feedbacksessies. Hierdoor voelen medewerkers zich gehoord en kunnen ze hun werk continu verbeteren. 

Tenslotte

Uw medewerkers zijn de motor van uw succes in de maritieme of offshore sector. Zorg dat deze motor sterk en vitaal blijft. Begin nu met het investeren in de duurzame inzetbaarheid van uw team! Lees ook ons blog “Wat is duurzame inzetbaarheid? Een definitie voor de offshore, maritieme en energiesector”.

Conclusie

Voor u als werkgever of HR-professional in de maritieme en offshore sector is duurzame inzetbaarheid van cruciaal belang, niet alleen voor het welzijn van de werknemers, maar ook voor de veiligheid en efficiëntie van de operaties. Dit vraagt om een proactieve aanpak, die de unieke uitdagingen van deze sectoren begrijpt en aanpakt. Met gerichte strategieën, zoals ergonomische werkplekken, flexibele werktijden, constante ontwikkelingsmogelijkheden en mentale gezondheidszorg, kunt u een omgeving creëren waarin medewerkers floreren, en bijdragen aan het langetermijnsucces van uw organisatie.

Download de RI&E Checklist

Ontdek waar uw bedrijf aan moet voldoen en download deze gratis checklist.

Bekijk alle downloads

Gerelateerde berichten

 • Carolien Ringma
 • 06/07/2024
 • Verzuim

Gezondheid en veiligheid op de werkvloer voor het verminderen van verzuim

Preventie van ziekteverzuim in de productiesector

Rol van leidinggevenden bij het verminderen van ziekteverzuim