Download de RI&E Checklist
Ontdek waar uw bedrijf aan moet voldoen en download deze gratis checklist.
Bekijk alle downloadsSteeds meer mensen worden zich bewust van het belang van een gezonde leefstijl. Niet voor niets schieten zogenoemde lifestyle coaches als paddenstoelen uit de grond. Ook binnen bedrijven wordt hier steeds vaker aandacht aan besteed. Werkgevers worden zich meer en meer bewust van het belang van een gezonde leefstijl voor hun werknemers. Zij voelen de verantwoordelijkheid om een positieve bijdrage te leveren aan de gezondheid van hun personeel. Bovendien kent het verbeteren van leefstijl verschillende voordelen voor bedrijven zelf. Wat houdt een gezonde leefstijl en vitaliteit op de werkvloer dan precies in? En hoe kunt u als werkgever hieraan bijdragen?
Een gezonde leefstijl bestaat uit voldoende beweging en gezond eten. Daarnaast is het belangrijk om genoeg te ontspannen en te zorgen voor een goede nachtrust. Ongezonde gewoontes zoals roken en gebruik van alcohol en drugs worden beter vermeden. Dit alles draagt bij aan fysiek en mentaal welzijn.
Dit alles lijkt op het eerste gezicht vooral een persoonlijke aangelegenheid, iets waar u als werkgever weinig mee te maken heeft. Toch is leefstijl steeds vaker een onderwerp voor werkgevers om aandacht aan te besteden. Het mentale en fysieke welzijn van werknemers heeft namelijk grote invloed op de prestaties op het werk. Zo blijkt uit onderzoek dat ongezonde leefstijl direct invloed heeft op het dagelijkse welzijn en de prestaties op de werkvloer. U kunt zich voorstellen dat werknemers die er een gezonde leefstijl op nahouden bovendien minder snel last hebben van gezondheidsklachten en zich minder vaak ziekmelden. Een gezonde leefstijl draagt daarnaast bij aan de vitaliteit van uw werknemers in het algemeen. Lees ook onze blog over de voordelen van vitaliteitsmanagement.
Uit onderzoek blijkt dat vitale werknemers:
In zekere zin is het natuurlijk zo dat leefstijl een persoonlijke aangelegenheid is. Tenzij een werknemer zijn of haar werkzaamheden niet kan uitvoeren vanwege een ongezonde leefstijl, kunt u een werknemer niet verplichten een gezonde leefstijl aan te houden. Dat betekent niet dat u als werkgever helemaal geen invloed kunt uitoefenen. Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om invloed uit te oefenen op de leefstijl van uw werknemers.
Er zijn allerlei manieren waarop u als werkgever gezond gedrag kunt stimuleren. Denk aan:
Als u wilt dat uw medewerkers er een gezonde leefstijl op nahouden, is het belangrijk dat u – of de leidinggevenden binnen uw bedrijf – zelf het goede voorbeeld geven. De manier waarop dit gebeurt, kan per leidinggevende verschillen. Bespreek het onderwerp leefstijl met de leidinggevenden en kijk wat zij kunnen doen om dit uit te dragen naar de rest van het bedrijf. Geef ruimte voor eigen invulling.
Het goede voorbeeld geven betekent bovendien dat ook leidinggevenden laten zien dat zij zichzelf niet overwerken, voldoende (nacht)rust nemen en regelmatig vakantie hebben.
Wellicht bent u zich goed bewust van hoe een gezonde leefstijl eruit ziet en waarom dit zo belangrijk is. Maar het kan zijn dat niet al uw werknemers zich daar in dezelfde mate van bewust zijn. Het is daarom belangrijk om bewustwording te creëren onder uw werknemers, voordat u verandering kunt verwachten. Dit kan bijvoorbeeld door:
Soms nemen werknemers de boodschap eerder van elkaar over dan van bovenaf. Bekijk daarom hoe uw werknemers elkaar kunnen motiveren.
U kunt uiteraard zelf ook gezonde en sportieve activiteiten organiseren. Bedenk op welke manier u het jaarlijkse teamuitje een gezonde twist kan geven. Er bestaan tal van sportieve teambuildingsactiviteiten, die bovendien zorgen voor betere onderlinge relaties tussen collega’s. Er zijn ook wat grotere bedrijven die een jaarlijks voetbaltoernooi organiseren waarbij ieder team een elftal heeft. Zorg dat er bij teamdagen en bedrijfsfeesten en dergelijke altijd voor een gezonde lunch of een gezond diner.
Om een gezonde leefstijl aan te houden, is het belangrijk dat er voldoende tijd is voor ontspanning en dat werk en privé met elkaar in balans zijn. Houd dit als werkgever dan ook goed in de gaten.
Omdat gezonde leefstijl een groot onderdeel is van vitaliteit en alle onderdelen elkaar onderling beïnvloeden, is het belangrijk om uw vitaliteitsbeleid op orde te hebben. Uw arbodienst kan u helpen om een effectief vitaliteitsbeleid op te stellen, dat passend is voor uw specifieke bedrijf en werknemers. Lees ook onze andere blogs over vitaliteit, zoals deze.
Ontdek waar uw bedrijf aan moet voldoen en download deze gratis checklist.
Bekijk alle downloadsCommunicatie en bewustwording rondom ziekteverzuim onder werknemers
Mediwerk en Verdi Groep: Een sterke samenwerking voor de toekomst
Ontwikkelen van effectief ziekteverzuimbeleid voor de maakindustrie