Download de RI&E Checklist
Ontdek waar uw bedrijf aan moet voldoen en download deze gratis checklist.
Bekijk alle downloadsIn de veeleisende wereld van de offshore is het effectief aanpakken van verzuim een flinke uitdaging. Verzuim kan een negatieve invloed hebben op de veiligheid, productiviteit en het welzijn van medewerkers. Verzuim kan op de langere duur ook consequenties hebben voor de exploitatie en de continuïteit van uw bedrijf, daarom is het essentieel om effectieve strategieën te implementeren om verzuim in de offshore sector te verminderen. In deze blogpost bespreken we specifieke en krachtige strategieën die u als HR-professionals en werkgevers kunt toepassen.
De offshore sector heeft unieke uitdagingen die verzuim kunnen veroorzaken.
Onderzoek toont verder aan dat werken in ploegendiensten op offshore locaties negatieve effecten heeft voor de gezondheid van werknemers. Roken, alcoholgebruik en overgewicht/obesitas behoren tot de symptomen ervan.
Werknemers in de offshore sector moeten lange dagen maken en voeren fysiek zware taken uit, zoals op afgelegen boorplatforms in de Noordzee of op grote hoogte in een windturbine.
Het contact met familie en vrienden is minimaal. Van thuis bijkomen na een lange dag is vaak geen sprake. Daarnaast is er weinig privacy op de werkplek en buiten werktijd is er ook weinig privacy omdat werknemers vaak met z’n tweeën in één hut slapen. Gezonde slaap is dan ook een uitdaging, temeer omdat er vaak sprake is van lawaai en trillingen. Lang doorwerken, fysiek zware taken en technische ingewikkelde procedures vergroten de kans op ongevallen. Een windturbine monteur bijvoorbeeld, bungelt soms op een hoogte van 80 meter en vallen is daarbij een alom aanwezig risico.
Effectieve strategieën om verzuim aan te pakken in de offshore sector beginnen bij de specifieke uitdagingen in de offshore sector. Wat kunt u doen om fysieke belasting te verlichten, om psychosociale arbeidsbelasting aan te pakken en om risico’s op ongevallen te minimaliseren?
Bemanningsleden die zware apparatuur aan boord van een boorplatform moeten tillen bijvoorbeeld, ervaren een aanzienlijke fysieke belasting. Het implementeren van ergonomische richtlijnen, het gebruik van hef- en tilhulpmiddelen kan helpen fysieke overbelasting te voorkomen. Ook het bieden van training in veilige tiltechnieken kan helpen om fysieke overbelasting te verminderen.
Bij offshore windmolenparken werken bemanningsleden vaak op afgelegen locaties ver van de kust. Deze geografische isolatie kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid en isolement. Geef werknemers daarom goede communicatiemiddelen zoals satelliettelefoons en internettoegang. Zo kunnen zij regelmatig contact te onderhouden met hun familie en vrienden, wat het gevoel van verbondenheid en welzijn bevordert.
Uw werknemers kunnen op de offshore locatie waar zij werkzaam zijn te maken krijgen met psychosociale arbeidsbelasting(PSA). Deze wordt veroorzaakt door onder andere:
Om de risico’s op psychosociale arbeidsbelasting te beperken bij uw werknemers kunt u de volgende strategieën toepassen:
PSA wordt beschouwd als de meest voorkomende beroepsziekte. Volgens het arboportaal wordt een derde van het ziekteverzuim veroorzaakt door werkgerelateerde psychische klachten.
De offshore sector kent inherente veiligheidsrisico’s zoals: werken met gevaarlijke stoffen, brand- en explosiegevaar en extreme weersomstandigheden.
Veiligheidsrisico’s zijn er bij bijvoorbeeld het overstappen van schip naar windturbine of bij het vastsjorren van onderdelen bij een sterke wind. Wieken van een windturbine moeten door een heel team gelijktijdig worden gehesen waarbij er verhoogde veiligheidsrisico’s zijn. Essentiële maatregelen om de veiligheidsrisico’s te beheersen en de veiligheid van bemanningsleden te waarborgen zijn:
Bij geavanceerde veiligheidsapparatuur kunt u denken aan:
Waarom sommige werknemers in vergelijkbare gevallen wel of niet verzuimen heeft deels te maken met hun verbondenheid met het bedrijf, hun collega’s en leidinggevenden. U als werkgever of HR heeft meer invloed op het verzuim dan u soms denkt. In het aanpakken van verzuim in de offshore sector is het belangrijk de mens achter de werknemer centraal te stellen. In het contact met uw werknemers over verzuim kunt u zowel zakelijk als humaan te werk gaan.
We hebben gekeken naar effectieve strategieën om verzuimbeleid aan te pakken. We hebben gesteld dat u als werkgever of HRM meer invloed heeft op verzuim dan u misschien denkt. Om te zorgen dat de strategieën om verzuim aan te pakken beklijven, is het belangrijk deze in een verzuimbeleid vast te leggen.
Stel uw verzuimbeleid zorgvuldig op en leg verzuimprotocollen vast. Verwoord helder uw visie over wat u wil bereiken en op welke termijn. Maak duidelijk hoe de rollen binnen het bedrijf zijn als het gaat om de verantwoordelijkheid voor het verzuimbeleid. Verzuimbeleid is onderdeel van arbobeleid en zoals bekend is arbobeleid cyclisch. U stelt als werkgever via PDCA (Plan, Do, Check, Act) het verzuimbeleid op, dit bestaat uit:
U heeft betrouwbare verzuimcijfers en data nodig om te kunnen meten of uw verzuimbeleid werkt. Leiden de strategieën bijvoorbeeld tot het bevorderen van een gezonde werk-privé balans? U heeft verzuimcijfers van het hele bedrijf nodig maar ook uitgesplitst naar afdelingen, locaties en onderdelen binnen uw bedrijf.
Aan de hand van verzuimcijfers over een langere periode kunt u betere conclusies trekken. Springt een onderdeel binnen uw bedrijf eruit als het gaat om ziekteverzuim? U kunt door met het afdelingshoofd te praten achterhalen of het probleem ligt bij de sfeer op de afdeling, de samenwerking tussen de collega’s of toch een te hoge werkdruk. U kunt op basis van de uitkomsten besluiten om het werk anders te organiseren.
U brengt verzuim in kaart door de aanwezige verzuimdossiers te bestuderen. Bij elk verzuimdossier kunt u de volgende vragen stellen:
Op basis van de antwoorden weet u beter wat u moet doen om u verzuimbeleid bij te stellen met als doel ziekteverzuim binnen uw bedrijf aan te pakken.
Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen in de offshore en maritieme sector om uw aanpak voortdurend te verbeteren. Lees ons blog over de rol van preventie en interventie bij de aanpak van werkstress in de offshore industrie.
Het effectief aanpakken van verzuim in de offshore sector vereist specifieke strategieën die rekening houden met de unieke uitdagingen van de sector. Door preventieve maatregelen te implementeren, een cultuur van welzijn en gezondheid te stimuleren, toegang te bieden tot gezondheidsprogramma’s, de communicatie en betrokkenheid te versterken, en te investeren in training en ontwikkeling, kunt u verzuim verminderen en een gezonde werkomgeving bevorderen.
Werkgevers en HR-professionals spelen een belangrijke rol bij het aanpakken van verzuim in de offshore sector door de mens achter de werknemer centraal te stellen. Zakelijk en humaan contact met werknemers over verzuim kan een positieve invloed hebben. Het is ook essentieel om een goed doordacht verzuimbeleid op te stellen, verzuimprotocollen vast te leggen en duidelijkheid te scheppen over verantwoordelijkheden binnen het bedrijf. Het gebruik van verzuimcijfers en data is belangrijk om de effectiviteit van het beleid en de strategieën te meten en eventuele aanpassingen te doen.
Ontdek waar uw bedrijf aan moet voldoen en download deze gratis checklist.
Bekijk alle downloadsOntwikkelen van effectief ziekteverzuimbeleid voor de maakindustrie
Belang van preventieve gezondheidschecks voor werknemers in risicovolle werkomgevingen
Innovatieve technologieën ondersteunen ziekteverzuimbeheer